Objavljeni rezultati dizajnerskog natječaja “Nove uspomene”

Tvrtka Metalac, organizacija Mikser i Balkanska dizajnerska mreža raspisali su ove godine regionalni natječaj “Nove uspomene / New memories” za redizajn kultnih modela posuđa ove kompanije i njihov novi život u suvremenom kontekstu.

Na natječaj je pristiglo 235 radova dizajnera iz cijele regije koji su kroz svoje viđenje kultnog posuđa u suvremenom kontekstu udahnuli novi život legendarnim Metalčevim modelima posuđa prisutnim u gotovo svim domaćinstvima na teritoriju bivše Jugoslavije. Stručni žiri koji čine eminentni stručnjaci za grafički i industrijski dizajn i komunikacije: Slavimir Stojanović (grafički dizajner, Srbija), Ivana Borovnjak (industrijska dizajnerica, Hrvatska), Nikola Radeljković (industrijski dizajner, Hrvatska), Slobodan Jovanović Coba (grafički dizajner, Srbija), Jelena Matić (industrijska dizajnerica, profesorica na Šumarskom fakultetu), kao i stručni timovi Miksera i Metalca izabrali su dobitnike tri glavne nagrade i četiri posebna priznanja.

Prva nagrada dodijeljena je Nini Čačković iz Bosne i Hercegovine za kolekciju One Two Three (naslovna fotografija), druga nagrada pripala je kolektivu Studiolav iz Grčke koji čine Loukas Angelou i Vasso Asfi, za rad Graphitecture.

Treća nagrada otišla je u ruke Jelene Bošković iz Srbije za rad Birdy Nam Nam.

Posebne nagrade stručnog žirija dobili su Teja Kleč iz Slovenije za rad Od Vardara do TriglavaDženan Hajrović, Samir Mavrić i Sead Nailović iz Srbije za kolekciju Modern etno i retroOzana Ursić i kolektiv NJI3 (Tessa Bacharach-Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak) iz Hrvatske za rad YU Cook, dok je posebnu pohvalu stručnog tima Metalac dobila Ana Ćuzović iz Srbije za rad Paunica.

Dobitnici glavnih nagrada osvajaju novčanu nagradu od 800 eura za prvu, 600 za drugu i 400 eura za treću nagradu, poklon set posuđa izrađen po nagrađenom rješenju, proizvodnju i prodaju limitirane serije u Balkan Design Storeu u okviru Mikser Housea, izlaganje proizvedenih uzoraka na Sajmu u Frankfurtu u veljači 2016. godine, kao i trodnevnu stručnu praksu u tvornici emajliranog posuđa u Gornjem Milanovcu. Autori radova koji su nagrađeni specijalnim priznanjima dobit će vrijedan set posuđa Metalac izrađen po njihovim rješenjima, izlaganje proizvedenih uzoraka po pobjedničkim rešenjima na Sajmu u Frankfurtu u veljači 2016.godine, te jednodnevni posjet tvornici Metalac u Gornjem Milanovcu.

Širi izbor radova koji su privukli pažnju žirija bit će predstavljen javnosti na izložbi Nove uspomene koja se otvara u galeriji Mikser Housea 21. siječnja 2016. godine kada će se održati i svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja. Autore pobjedničkih rješenja očekuje i sudjelovanje u Dizajn zoni Mikser festivala 2016.godine, dok će ljubitelji suvremenog dizajna limitirane serije posuđa Metalac proizvedene po pobjedničkim rješenjima moći kupiti u trgovini u okviru Mikser Housea u Karađorđevoj 46 u Beogradu.

Natječaj je realiziran u suradnji s Balkanskom dizajnerskom mrežom čiji je cilj podrška razvoju i promociji balkanskog dizajna, kao i poticanje efikasnije suradnje između sektora dizajna i gospodarstva u regiji.

www.metalac.com

www.balkandesignnetwork.org

www.mikser.rs

eu (1)