Novi video iz serijala “Živi arhiv” predstavlja Vitićev neboder

vitić

Pogledajte novi video iz serijala „Živi arhiv“ u kojem se predstavlja obnovljeni Vitićev neboder, jedan od važnijih ostvarenja modernističke arhitekture u Zagrebu. O projektu obnove i važnosti jednoga od zagrebačkih simbola, govore pokretači projekta i njegovi stanari, arhitekt Robert Loher, dizajnerica Lana Cavar te umjetnik i voditelj udruge Bacači sjenki Boris Bakal.

Pred vama je peti video iz serijala Živi arhiv, u produkciji Centra za oblikovanje svakodnevice, posvećenog prikupljenim osobnim predmetima, prostorima, i/ili sjećanjima građana Zagreba, relevantnima za povijest dizajna i arhitekture. Video je posvećen popularnom Šarenom ili Vitićevom neboderu u Laginjinoj ulici (prema svom projektantu, arhitektu Ivanu Vitiću), nekadašnjem stambenom bloku Narodne banke i nedavno obnovljenom reprezentativnom primjeru poslijeratne moderne arhitekture u Zagrebu i Hrvatskoj.

Vitićev ili Šareni neboder jedna je od zagrebačkih modernih zgrada koje svojom jasnom i skladnom ljepotom te originalnošću najviše fasciniraju građane i posjetitelje, dok njegova slojevita povijest nije još dovoljno poznata. Kroz razgovor s troje stručnjaka saznajemo više baš o prošlosti, ali i suvremenoj svakodnevici Šarenog nebodera: stanarima, arhitektom Robertom Loherom i dizajnericom Lanom Cavar te Borisom Bakalom, svestranim umjetnikom i pokretačem udruge Bacači sjenki, koja je svojim dugogodišnjim projektom Vitić pleše u suradnji sa stanarima pokrenula recentnu obnovu cijelog kompleksa.

 

 

Autor sinopsisa i intervjua: Bojan Krištofić

Snimanje i montaža: Miran Krčadinac

Sugovornici: Robert LoherLana Cavar, Boris Bakal