NIKO MIHALJEVIĆ / LUCIJA FRGAČIĆ (1. 3. – 12. 3. 2012.)

U četvrtak, 1. 3. 2012. u 19 sati u HDD galeriji otvaraju se izložbe LUCIJE FRGAČIĆ i NIKE MIHALJEVIĆA, dobitnika nagrada za produkt dizajn i dizajn vizualnih komunikacija u studentskoj kategoriji na Izložbi hrvatskog dizajna 0910. Dvoje autora predstavit će svoje samoinicirane radove, radove u području presjecanja dizajnerske prakse i svakodnevice, kao i rekontekstualizirane projekte započete za vrijeme studiranja.

Dok je kod Nike Mihaljevića snažno prisutna komponenta analitičkog i autoreferencijalnog istraživanja prakse i procesa grafičkog dizajna čije metodologije i načine razmišljanja spaja s onima suvremene umjetnosti, Lucija Frgačić svojim nastupom nastoji zaokružiti i oformiti u zaokružen narativ svoje dosadašnje djelovanje prvenstveno u području produkt dizajna.

 

Niko Mihaljević, postav

Niko Mihaljević, postav

 

Iako iza sebe ima i niz realizacija, mahom za klijente iz područja nezavisne kulture i klupske scene, Niko Mihaljević se ovom prilikom predstavlja selekcijom samoiniciranih radova na rubu između dizajnerske i umjetničke prakse, s jakom istraživačkom komponentom. Njegovi interesi u ovom slučaju se kreću između traženja analogija između auditivnog i vizualnog podražaja, zanimanja za “materijalnost” nematerijalnih kodova, raznovrsne vidove dokumentiranja i reinterpretacije svakodnevice, te interveniranja i redizajna upotrebnih predmeta kako bi se naglasila neka njihova manje očita svojstva.

 

Lucija Frgačić svoj izložbeni nastup gradi oko postojeće kolekcije vlastitih, što realiziranih, što nerealiziranih radova, u kojima se produkt dizajn ponekad prepliće s konceptualnim. Samosvjesno se poigravajući s formom “studentske izložbe”, ona gradi neformalan i krajnje subjektivni porftolio u prostoru, gdje se dizajnirani predmeti, njihovi modeli, nacrti i vizualizacije protežu oko imaginarnog “radnog kutka”, mjesta stvaranja. U takvom postavu, njihov je status ambivalentan – istovremeno predstavljaju presjek dosad ostvarenog, istraživanja i “radove u tijeku” te funkcionalne rekvizite iz radnog prostora.

 

Lucija Frgačić

Lucija Frgačić, postav

 

*Carte blanche

Izložbe Nike Mihaljevića i Lucije Frgačić dio su ciklusa predstavljanja autora nagrađenih u pojedinim kategorijama na bijenalnim “Izložbama hrvatskog dizajna”. Ideja ciklusa je pružiti autorima otvoren prostor i odriješene ruke da razmotre različite mogućnosti prezentacije svog dizajnerskog djelovanja u galerijskim uvjetima, s naglaskom na svim specifičnostima koje donosi samo područje u kojem djeluju. Načini predstavljanja variraju od klasičnih pregleda dosadašnjih radova, preko konceptualnih i istraživačkih pristupa, do predstavljanja samog dizajnerskog procesa i kombinacija svega navedenog.