NIEUW NDG: DID IT MYSELF (28. 3. – 16. 4. 2013.)

U četvrtak 28. 3. u 20:00 u HDD galeriji otvara se izložba NIEUW NDG: DID IT MYSELF, svojevrsna retrospektiva glazbenih i tiskanih samizdata uglavnom vezanih uz etiketu 0.5 i različite autore čiji je rad distribuiran pod njenim okriljem. Nieuw NDG je pseudonim iznimno agilnog dizajnera i glazbenika Ivana Antunovića, koji ga koristi isključivo za svoje aktivnosti u području grafičkog dizajna.

Istovremeno, kao autor i izvođač elektronske muzike, isti se ovisno o polazištima i kontekstu služi i nizom drugih identiteta kao što su Umrijeti za strojem, 1/2 i Split Personalities. Naslov izložbe „Did It Myself“ sasvim jasno naznačava prirodu te vrste djelovanja, odnosno potpunu usredotočenost na uradi-sam metodologiju u praktički svim aspektima – od proizvodnje glazbe, preko oblikovanja specifičnih vizuala i različitih vrsta pakiranja za nosače zvuka, do njihove distribucije u manjim ili većim nakladama.

ELP_1759

Iako ovo nije čista dizajnerska izložba, upravo dizajn u Antunovićevom slučaju ima temeljnu ulogu utoliko što se kroz njega ostvaruju, povezuju i diferenciraju različiti identiteti, različite ‘persone’ s kojima ovaj autor operira. Kroz dizajn nastaju ne samo njihovi vrlo živi imaginariji, nego i vizualni okvir unutar kojeg se žele prepoznati, pa i povezati i podijeliti s drugima. Naime, koliko god sva ova aktivnost djelovala samotnjačkom i solipsističkom, pod etiketom 0.5 okupio je i nekoliko drugih glazbenika iz Hrvatske i inozemstva čijim je muzičkim ostvarenjima poželio dati vizualno upečatljivo “lice”.

dim (66)

Vještim kombiniranjem tipografije i kolažiranih slika posuđenih iz popularne kulture, umjetnosti i advertisinga, te specijalnom pažnjom posvećenom pakiranju, Nieuw NDG daje novu vrijednost sadržajima do kojih mu je stalo, držeći kako je slušanje glazbe daleko opsežniji i simbolički snažniji ritual od pukog pritiska na tipku ‘play’. Njegov interes za druge tu ne staje, jer istovremeno u vlastitoj nakladi izdaje i fanzin “Small Doses” u kojem objavljuje recenzije i intervjuira izvođače, umjetnike i dizajnere koji su mu zanimljivi. Iako je i dalje riječ o privatnoj manufakturi ne uvijek širokog dosega te nerijetko vrlo osobnom i autoreferentnom ikoničkom repertoaru, on je sav upregnut prema komunikaciji i prema polakom ali čeznutljivom stvaranju jedne vrste subkulturne zajednice i novih veza unutar nje.

Marko Golub

dim (52)


Izložba ostaje otvorena do 16. 4. 2013. Za vrijeme trajanja izložbe održat će se i razgovor s autorom, koji je povodom ove izložbe dodatno pripremio i prigodno besplatno kompilacijsko izdanje za posjetitelje, u ograničenoj nakladi.

Više o djelovanju 0.5 možete saznati putem linka – www.innumerals.bandcamp.com dok aktualno online izdanje fanzina “Small Doses” možete pročitati na adresi www.halfreleases.wordpress.com

dim (53)


HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo
Boškovićeva 18, Zagreb
http://dizajn.hr
Voditelj galerije: Marko Golub

Sponzori tiska: Cerovski Print Boutique, Ars kopija

Rad galerije podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb

OLYMPUS DIGITAL CAMERA