NEOPIPLJIVO / INTANGIBLE: INSTITUCIJE TREBA GRADITI

U organizaciji BADco, Hrvatskog dizajnerskog društva i Platforme Upgrade, u Pogonu Jedinstvo 11. prosinca održat će se privremena prostorna rekonstrukcija izložbene koncepcije Neopipljivo/Intangible, koja je u lipnju 2015. bila prikazana i nagrađena u sklopu Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora.

Ovo medijski hibridno događanje – između žive izvedbe i jednodnevne izložbe – zajednički je pokušaj umjetnika, redatelja i scenografa čiji su radovi bili predstavljeni koncepcijom Neopipljivo/Intangible, da rearanžiraju, ‘prevedu’, ‘reapropriraju’ tom izložbom obuhvaćene radove u potpuno novoj prostornoj i medijskoj situaciji. Naime, izvorna izložba održana u sklopu PQ2015 bila je bazirana na kratkim filmskim prikazima predstava i performansa, odnosno videodokumentaciji o već izvedenim projektima u režiji Ane Marije Habjan. Događanje u Jedinstvu, s druge strane, vraća svaki od tih pojedinačnih projekata u prostor žive izvedbe, u kojem se dotad nepovezani i međusobno dislocirani radovi odvijaju simultano, u zajedničkom, dijeljenom prostoru. Preklapanjem prostornih, scenskih i scenografskih strategija u praznom prostoru bivše industrijske hale umjetnici će ponuditi eksperiment koji odnos napuštenih prostora i budućeg društva vidi kroz susret, dijalog i zajedništvo.

U lipnju 2015. na 13. Praškom kvadrijenalu, najvećoj svjetskoj manifestaciji posvećenoj scenografiji i scenskom prostoru, Republika Hrvatska predstavljena je izložbenom koncepcijom Neopipljivo/Intangible, koja predstavlja autore, scenografe, redatelje i vizualne umjetnike: BADco., Borisa Bakala & Lea Vukelića, Damira Bartola Indoša & Tanju Vrvilo, Olivera Frljića & Igora Paušku, Sinišu Labrovića, Katu Mijatović, Boženu Končić Badurina, Boruta Šeparovića i Vlastu Žanić. Kustosi izložbe, u produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva i organizaciji Ministarstva kulture RH, bili su Marko Golub, Nikola Radeljković i Igor Ružić, dok je postav osmislio Mauricio Ferlin. Hrvatskom nastupu međunarodni je žiri je dodijelio Zlatnu medalju za korištenje prostora u izvedbi (Gold Medal PQ 2015 for Use of Space for Performance). Nastavak je to kvalitetnog i prepoznatog predstavljanja Hrvatske i autora iz Hrvatske na Kvadrijenalu, s obzirom da je na njegovom prošlom izdanju 2011. jednu od nagrada dobio hrvatsko-austrijski kolektiv Numen/ForUse.

 

Cijela izložba Neopipljivo/Intangible, uključujući i postav / instalaciju Mauricija Ferlina bit će predstavljena i u Muzeju suvremene umjetnosti u ožujku 2016.

 

pq_small

 

U želji da se „radno“ i zajednički obilježi praška nagrada, ali i da se izbjegne preslikavanje situacije iz Praga i jednostavno prenošenje domaćeg paviljona, koje će se dogoditi iduće godine u MSU, predstavljeni autori odlučili su rekreirati koncepciju Neopipljivo/Intangible u Pogonu Jedinstvo Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade 11. prosinca 2015., pod novim i nadopunjenim naslovom NEOPIPLJIVO – Institucije treba graditi. Dok su u Pragu umjetnici i njihov rad predstavljeni kratkim video-portretima autorice Ane Marije Habjan, u Pogonu na raspolaganju imaju konkretni prostor koji mogu puniti, „inspirirani sami sobom“, već prema količini nagnuća autorefleksiji, kontrastiranju i komprimiranju, suradnji i/li koegzistenciji u gotovo ad hoc uvjetima. Rezultat je poludnevno događanje zamišljeno kao podsjetnik na u Pragu predstavljene pojedine radove i glavne smjernice poetike svakog od predstavljenih timova, kolektiva i pojedinaca, ali i njihovom supostojanju u živoj i 3D, a ne tek digitaliziranoj, sinergiji. Vrata Pogona bit će otvorena za publiku od 14 sati, u 19 počinju izvedbe s kustoskom prezentacijom, a u 22 sata počinje party, (za)služ(b)eno neslužbeni dio ove ponešto drukčije proslave.

Više o izložbi i zastupljenim radovima

Kratki filmovi s izložbe

Više o nagradi

 

O projektu Institucije treba graditi:

Nakon Bergena u lipnju i Rijeke u rujnu 2015. NEOPIPLJIVO – Institucije treba graditi treće je događanje koje BADco. organizira u nizu pod nazivom “Institucije treba graditi”. Kombinacijom žive izvedbe, izložbe, filmskog seta i privremenog nastanjivanja napuštenih tvornica projekt okuplja umjetnike, aktiviste i zagovarače novih institucionalnih kulturnih modela, potencijalne korisnike i gledatelje. Događanje NEOPIPLJIVO – Institucije treba graditi ostvareno je u suradnji s Upgrade! projektom, koji se organizacijski odvija kroz partnerstvo s Operacijom:Grad, WHW – što, kako i za koga, CMS – Centrom za mirovne studije i Attackom. Projekt je podržan od: Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te Ministarstva kulture RH.