Natječaj GPZ – pitanja i odgovori

U skladu s Općim uvjetima Natječaja za dizajn vizualnog identiteta Gradske plinare Zagreb u nastavku donosimo pitanja i odgovore koje su postavili zainteresirani natjecatelji.

P: Mogu li se dobiti tekstualne i vizualne informacije predmeta koje trebamo u svom projektu predstaviti kao aplikacije: “najmanje 6, a najviše 12 primjera relevantnih za predloženi koncept, koji obavezno uključuju primjenu na memorandumu, računu, informativnom letku, službenom vozilu, Internet stranici, Facebook/Twitter profilu i naslovnici godišnjaka te primjenu na poslovnu zgradu i/ili industrijski objekt). Ostali prijedlozi primjene od interesa za prezentaciju mogu biti, prema izboru natjecatelja: poslovna mapa, letak, vrećica, promotivni predmeti, papirnati fascikl, pozivnica, kalendar ili bilo koja druga specifična primjena za koju natjecatelji smatraju da dobro prikazuje karakter predloženog rješenja.” (17.8.2021.)

O: Kako Plinara koristi više različitih tipova vozila odnosno nalazi se u više zgrada, predlažemo da prijedlog aplikacije na njima, ako se odlučite na taj izbor aplikacija, sastavite na bilo kojim generičkim podlogama koje samo sugeriraju auto ili zgradu.

Ukoliko se prijedlog kojeg sastavljate aplicira na žute ormariće s glavnim ventilom, koje Plinara ima postavljene po gradu njihove fotografije nažalost nemamo te Vas molimo da koristite najbliži u susjedstvu i okolini.

Što se tiče računa, Plinara ne izdaje račune za kućanstva tako da je njihov račun tipičan poslovni memorandum s uobičajenim podacima (adresa, žiro, web, itd.). Na linku možete vidjeti primjerke službenih dokumenata GPZ.

 

P: Molim vas da mi pojasnite da li skraćeni naziv GPZ treba biti sastavni dio simbola (znaka). Ako ne, kada i u kojim se pozicijama koristi unutar vizualnog identiteta. (18.8.2021.)

O: GPZ ne mora biti sastavni dio znaka ali, kako je naručitelj prepoznao funcionalnu i komunikacijsku vrijednost korištenja kratice, poželjno je da je tretman skraćenog naziva dio rješenja. U isto vrijeme, jednako je legitimno koristiti kraticu kao opisni dodatak uz znak, kao integralni dio znaka ili čak kao jedini element u znaku ali taj odabir je dalje dio vašeg stava o ovom zadatku.

 

P: Postoje li ikakvi planovi plinare o distribuciji plina van Zagreba?

O: GPZ distribuira plin i u okolici Zagreba (Velika Gorica, Zaprešić s okolicama) te je vlasnik GPB (Gradske plinare Bjelovar) tako da posredno i tamo obavlja distribuciju.

 

 

 

P: Iako to nije previše bitno — za izradu primjera aplikacije na vozilo, možete li nam dati informaciju koja službena vozila koristi GPZ (marka, model)? Koriste li se samo osobna vozila ili su u upotrrebi i caddy vozila, kamioneti, kombiji — kojih marki i modela?

O: Vozila su različitih vrsta i modela (osobna, caddy i manji kamioni, svih ih karakterizira bijela boja), tako da je svejedno koje će vozilo biti za primjer

 

P: Postoje li i možemo li dobiti neke kvalitetne fotografje (u što većoj rezoluciji) upravne zgrade GPZ i pojedinih postrojenja, također za moguću ilustraciju aplikacije identiteta na objekte?

O:

11.01.2009.,Zagreb - Radnicka cesta.Gradska plinara Zagreb Photo:Marko Prpic/Vecernji list

11.01.2009.,Zagreb – Radnicka cesta.Gradska plinara Zagreb
Photo:Marko Prpic/Vecernji list

 

 

 

…………………………………………

Ujedno još jednom prenosimo snimku usmenog brifinga održanog 16.7. koju možete naći na linku.

Kako se jedno od pitanja na brifingu odnosilo na opskrbljivače i distributere plina, u nastavku šaljemo linkove na:

Popis opskrbljivača plinom:
https://www.hera.hr/hr/html/registar_dozvola_14.html

Popis distributera plina:
https://www.hera.hr/hr/html/registar_dozvola_11.html

te na:

Europski zeleni plan