MSU: Prostorno-zvučna instalacija “Danas riječ govori više od tisuću slika, 2020.” Krešimira Rogine

Najnoviji rad arhitekta Krešimira Rogine nastavak je njegovih istraživanja i promišljanja o arhitekturi u suvremenom okruženju koja su objavljena u knjizi “R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality” 2018. godine. Prostorno-zvučnu instalaciju, predstavljenu u prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti, čini sedam eliptično postavljenih stubova iz kojih se mogu čuti rečenice iz autorove knjige. Kakofonija koja nastaje preklapanjima zvukova miješa se sa sekvencama potpune tišine. Instalacija ostaje izložena u Muzeju suvremene umjetnosti do 15. rujna.

fotografija na naslovnici: Igor Dugandžić

U prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu može se do 15. rujna doživjeti prostorno zvučna instalacija Danas riječ govori više od tisuću slika Krešimira Rogine. Instalacija se sastoji od sedam stubova postavljenih na elipsoidnu platformu, gdje svaki “izgovara” po deset rečenica iz autorove knjige R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality.

 

foto: Igor Dugandžić izvor: facebook / MSU

foto: Igor Dugandžić
izvor: facebook / MSU

Rečenice se izgovaraju u različitim razmacima u trajanju od sat vremena, što dovodi do spontanih preklapanja, kakofonije, a katkada i tišine. Cijeli proces vizualno prati  otisak, u kojem crne trake predstavljaju zvuk, a bijele tišinu. Autorova knjiga iz koje su izvučene izgovorene rečenice, poput  “Strah je alibi za neaktivnost” ili “Trijeznost je nova pripitost”, ujedno služi i kao katalog izložbe.

krešimir rogina msu

foto: Igor Dugandžić izvor: facebook / MSU

 

Suradnja

Oblikovanje zvuka: Hrvoje Petek
Tehnolog: Damir Žuntar
Savjetnik: Siniša Staničić
Razrada: Bernarda Ivančan + Nenad Jirouš
Izvedba: Polibox

 

 

Više o izložbi pročitajte ovdje.