MIKSER FESTIVAL 2021.

Mikser Festival i Fakultet primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu pozivaju mlade autore da sudjeluju na umjetničkom natječaju BLACK BOX i do 11. travnja dostave svoja konceptualna rješenja kao odgovore na aktualnu ovogodišnju temu: PRINCIP NADE, koja je inspirirana filozofijom Ernsta Blocha i njegovom istoimenom knjigom.

TEMA 2021: PRINCIP NADE

Njemački filozof Ernst Bloch u svojoj knjizi “Princip nade” kaže: “Niti jedan pravi napredak ne postiže se na silu, već je potrebno u sadašnjosti prepoznati one mogućnosti koje će nas voditi prema boljoj budućnosti. Utopijska funkcija, odnosno nada, nije samo afekt koji se pobuđuje kao reakcija, već ona je ujedno i sam akt spoznaje – postajemo svjesni naših realnih perspektiva u budućnosti. Ideje koje se javljaju kao utopijske – najava su sljedećih faza povijesnog razvoja.”

Nakon godine velikog usporavanja uzrokovanog globalnom pandemijom, Mikser festival potiče mlade stvaraoce na novi energetski ciklus stvaranja i optimizma. Inspirirani Blochovom filozofijom, pozivamo autore da semantičko tumačenje utopije u kojem “princip nade” predstavlja preduvjet kreiranja bolje budućnosti iskoriste kao polaznu točku u promišljanju svojih natječajnih rješenja i daju svoju interpretaciju odnosa pojmova utopije, nade, stvarnosti i budućnosti.

Kakvu budućnost priželjkujete i što činite da je ostvarite? Kako pobijediti skepticizam, defetizam, malodušnost pojedinca i društva u cjelini? Može li vaš rad pobuditi optimizam i pokrenuti druge na akciju? Na koji način biste svojom intervencijom promatrača pretvorili u aktera i pobudili ga na promišljanje stvarnosti, ne nužno onakvom kakva jeste, već kakva bi mogla biti? Riječju, zvukom, performansom, simboličkim znakom u prostoru, kreiranjem mjesta kontemplacije budućnosti ili meditativnog punkta u prirodi, maketom vaše utopije, markiranjem realnog prostora “totemima” nade?

Kao odgovor na izazove pandemije, ovogodišnja izložba Black Box i manifestacija Mikser festival, održat će se pod okriljem prirode, u ambijentu kompleksa Zornića Kuća nadomak Beograda, sugerirajući i festivalskim sloganom “Zagrljaj” da je priroda postala neizbježni agent pozitivnih društvenih promjena.

 

ŽIRI

Marko Lađušić, kipar, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, autor projekta

Ervin Dubrović, povjesničar umjetnosti, direktor Muzeja grada Rijeke

Denis Leo Hegić, kustos osnivač Supermarket Lab i direktor MON Museum of Now Berlin

Fiona Sinđelić Stefanović, dizajnerica, kreativna direktorica Supermarket Lab Berlin

Maja Lalić, arhitektica, kreativna direktorica Mikser festivala

Jelena Pavlović, producentica i redateljica, pobjednica natječaja Black Box 2020.

 

GOST PREDAVAČ
Ervin Dubrović, direktor Muzeja grada Rijeke, povjesničar umjetnosti

 

PRIJAVLJIVANJE NA NATJEČAJ

Natječaj Black Box je otvoren za sve stvaraoce, bez obzira na status i formalno obrazovanje. Kandidati mogu biti pojedinci ili grupa autora. Svaki kandidat/grupa može dostaviti više radova kao posebne prijave. Prijave se vrše popunjavanjem elektronskog formulara dostupnog na adresi http://formulari.mikser.rs/blackbox-2021/.

 

NAGRADE

Radovi odabrani na natječaju bit će postavljeni u okviru kolektivne izložbe “Black Box: Princip nade” na Mikser festivalu 2021. godine, od 26. do 28. svibnja i nakon festivala ostat će izloženi kao dio stalne kolekcije kompleksa Zornića Kuća.

Proces rada s odabranim autorima na razvoju nagrađenih radova odvijat će se uz mentorstvo profesora Marka Lađušića koji predvodi projekt Black Box, i obuhvaća uvodno predavanje na Fakultetu primenjenih umetnosti, obilazak i mapiranje lokacije, individualni rad, zajedničke radionice u Beogradu i u Zornića kući, postavljanje radova na licu mjesta i aktivno sudjelovanje u pratećim aktivnostima festivalskog programa izložbe Black Box: svečano otvaranje, razgovori s gostujućim predavačima, intervjui s predstavnicima medija, dodjela nagrada i ostali festivalski sadržaji.

Pored sudjelovanja u centralnom umjetničkom programu Mikser festivala, nagrađeni autori imat će priliku sudjelovati u razgovorima s relevantnim stručnjacima iz regije, poput kustosa Ervina Dubrovića, direktora Muzeja grada Rijeke, člana ovogodišnje selekcijske komisije projekta Black Box.

 

ROKOVI

Natječaj je otvoren do 11. travnja 2021. godine. Rezultati natječaja bit će objavljeni 15. travnja na web stranici www.mikser.rs i društvenim mrežama organizacije Mikser.

U periodu od proglašenja rezultata do početka Mikser festivala izabrani autori će sudjelovati na razvojnim radionicama u suradnji s kustosom i mentorima projekta.

 

VIŠE INFORMACIJA: blackbox@mikser.rs