Međunarodna konferencija – “Dizajn za sve: Novi putevi za prijestolnice kulture”

ri2020

U četvrtak 26.11.2020. od 11 do 13 sati održat će se digitalna međunarodna konferencija „Dizajn za sve: Novi putevi za prijestolnice kulture“. Konferenciju organiziraju DeltaLab, Sveučilište u Rijeci i Rijeka 2020, a govorit će se o univerzalnom dizajnu u kontekstu kulture. Osim predstavljanja Rijeke kao ovogodišnje Europske prijestolnice kulture, na konferenciji će izlagati istaknuti članovi, osnivači i predstavnici Europske mreže za univerzalni dizajn (EIDD), kao i predavači, dizajneri i inovatori iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Više o konferenciji te mogućnostima sudjelovanja pronađite u nastavku.

Na međunarodnoj digitalnoj konferenciji koju organiziraju Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab, Sveučilište u Rijeci i Rijeka 2020, grad Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture i pokretača ovoga događanja, predstavit će Renato Stanković i Morana Matković iz DeltaLaba koji će sudionike konferencije povesti u virtualnu šetnju gradom. Iva Mrak s riječkog sveučilišta, prezentirat će aktivnosti Sveučilišta vezane za inkluzivni i univerzalni dizajn. Poseban naglasak bit će stavljen na projekt Inkluzivni Kampus. Emina Višnić predstavit će projekt Rijeka 2020, odnosno govorit će o projektu Europske prijestolnice kulture kao poligonu za promociju predmetnih tema.

Osim što će „domaćini“ predstaviti svoj grad i važne projekte povezane s temom univerzalnog dizajna, na konferenciji će svoja izlaganja predstaviti i  Onny Eikhaug, direktorica Europske mreže za univerzalni dizajn (EIDD), Christopher Patnoe, voditelj inkluzivnih programa u Googlu (SAD), Rama Gheerawo, dizajner, inovator i ravnatelj Helen Hamlyn centra za dizajn pri Royal College of Art (London, UK), Pete Kercher, osnivač i nekadašnji predsjednik EIDD-a, ali istaknuti član drugih europskih organizacija za dizajn (EDA, ADI i dr.), te Terhi Tamminen, stručnjakinja za inkluzivnost i potpredsjednica EIDD-a.

Više o Europskoj mreži za univerzalni dizajn možete pronaći ovdje. (https://dfaeurope.eu/)

Konferenciju može pratiti maksimalno 100 gledatelja i gledateljica, tako da se organizatori unaprijed ispričavaju zainteresiranima ako ne bude bilo moguće pristupiti konferenciji. Snimka konferencije bit će objavljena u razumnom roku internetskim stranicama DeltaLab i Rijeka 2020.

Povodom konferencije, u prostoru recepcije Exportdrva bit će postavljena izložba Design for All koja će predstaviti zanimljive primjere univerzalnog dizajna i koju će posjetitelji i posjetiteljice moći pogledati u sklopu redovnog radnog vremena Exportdrva u Rijeci.

Konferenciji će se moći pristupiti putem sljedeće poveznice na Zoom platformi:
https://us02web.zoom.us/j/85887835213?pwd=YnU2aHlVTndWTnM1UU44UHQvZ0lFZz09