KOMBO – Festival vizualne kulture / 2022

Od 26. do 29. listopada 2022. u Domu mladih Split održat će se četvrto izdanje Festivala vizualne kulture KOMBO čija je tema Kontekst – Prostor – Dizajn! Pozivaju se dizajneri, studenti i drugi kreativci na predavanja, razgovore, radionice, izložbe i koncerte koji se održavaju u okviru festivala. Detaljniji program je u nastavku.

Ovogodišnja tema KOMBO festivala je Kontekst – Prostor – Dizajn. Fokus je na interakciji čovjeka i prostora u kontekstu vizualnih umjetnosti — direktne i indirektne intervencije u prostoru koje oblikuju našu svakodnevnicu.

„Pojam prostora proteže se kroz mnoga područja izučavanja; prisutan je u filozofiji, matematici, fizici i likovnoj umjetnosti. Prostor je bezgraničan i sadrži sve stvoreno, on određuje čovjekovu egzistenciju — način života i strukturu društva. Čovjek i društvo modificiraju prostor prema svojim potrebama, dok on utječe na egzistenciju živih bića u potpunosti.

Čovječanstvo je stvarnost koja ispunjava pojedine prostorne cjeline Zemlje. Ljudske su se grupe i ljudska društva razvijala uvijek u određenom prirodnom okviru, zauzimali uvijek određeno mjesto i imali uvijek potrebu da se prehrane, opstoje i žive na određenom prostoru.“

Friedrich Ratzel, njemački geograf (1890)

 

Zanimljiva je, izuzev očite prisutnosti i važnosti prostora u ljudskim životima, činjenica da prostor sam za sebe ne možemo doživjeti; on je u potpunosti oblikovan volumenima koji se u njemu nalaze. Svaki prostor je, dakle, međuprostor – praznina nerazdvojivo povezana s volumenom. To bi značilo da bilo kojim oblikovanjem volumena, oblikujemo sam prostor.

Čitav život definiran je prostorom, u privatnoj ili u javnoj sferi. On uvjetuje naše kretanje, radnje, a često i misli zbog izloženosti različitim vizualnim podražajima. Okruženi smo raznim prostorima – kako fizičkim (urbanim, prirodnim), tako i virtualnim. Prostor također može označavati i kulturalni kontekst neke regije. Pitanje je, koliko imamo utjecaja na to kako ćemo ga koristiti i za koga je namijenjen? Tko sve oblikuje prostor? Koja je uloga dizajna, arhitekture, urbanizma i vizualne kulture u sustavu u kojem danas živimo? Kako i na koji način tretiramo prostor, kako ga stvaramo? Postoji li prostor ako u njemu nema ljudi?

Više informacija o programu objavit će se uskoro!

 

Izložba:

U sklopu Festivala vizualne kulture KOMBO organiziramo izložbu radova na temu prostora, zato se ovim putem pozivaju svi zainteresirani da pošalju svoj plakat na zadanu temu.

U daljnjem tekstu nalazi se opis teme, pažljivo ga pročitajte jer radovi koji se ne uklapaju u zadanu temu neće ući u selekciju.

 

PROSTOR

Pojam prostora se proteže kroz mnoga područja izučavanja; prisutan je u filozofiji, matematici, fizici, te likovnoj umjetnosti. Prostor je bezgraničan i sadrži sve stvoreno, ono određuje čovjekovu egzistenciju — način života i strukturu društva. Za ovogodišnje izdanje KOMBA fokus je na interakciji čovjeka i prostora u kontekstu vizualnih umjetnosti — direktne intervencije u prostoru koje se mogu očitovati na razne načine.

Članovi ovogodišnjeg žirija su: Nikša Vukša, Karlo Kazinoti, Mišo Komenda

 

Kako se prijaviti?

Na mail studentska.udrugadvk@gmail.com poslati mail s naslovom “ZA NATJEČAJ PROSTOR + ime i prezime autora”

U sadržaju poslati:

Ime i prezime

Grad iz kojeg dolaziš

Kratki opis rada

Rad u pravilnom formatu (PDF ili TIFF 300dpi veličina B2 format (500 mm x 707 mm) (drive, wetransfer, itd.))

Radovi se zaprimaju do 21.10., a rezultati natječaja će biti objavljeni 24.10. na društvenim mrežama festivala.

 

Radionice:

Probudi kreativnost kroz radionicu narativne fotografije Glorije Lizde, radionicu prostornog označavanja Damira Gamulina te radionicu tipografije Nikole Mikulića.

Prijave su otvorene, a broj mjesta je ograničen. Na radionicu se mogu prijaviti svi studenti iz regije (za 10 studenata iz regije osigurava se bestplatni smještaj).

Prijave se nalaze na linku https://forms.gle/9tstkZY9WCm82qZv5

 

Radionica tipografije: Pismo inspirirano okolinom / Nikola Mikulić

Na ovoj dizajnerskoj radionici polaznici će dizajnirati pismo inspirirano okolinom. Nakon uvodnog predavanja prošetat ćemo gradom i fotografirati nekoliko primjera koji će poslužiti kao inspiracija. To može biti arhitektura, priroda, industrijski dizajn itd. Prema odabranim primjerima napravit ćemo skice i razraditi karakteristike pisma. Za sudjelovanje na radionici polaznici trebaju biti upoznati s radom na nekom od softvera za dizajn pisma (Robofont, Glyphs, Fontlab). Na kraju radionice prezentirat ćemo završni dizajn pisma uz referentnu fotografiju.

Radionica će se odvijati u Domu mladih od 26.10. do 29.10. te se na radionicu može prijaviti 10 studenata.

Voditelj radionice:

Nikola Mikulić je grafički dizajner, usko specijaliziran u oblikovanju tipografskih pisama. Završio je diplomski studij Tipografije na Dizajnu vizualnih komunikacija (Umjetnička Akademija u Splitu) gdje danas predaje na tipografskim kolegijima kao vanjski suradnik. Uz predavanje, svoj interes za slovima proširuje u digitalni rad pa kroz kontinuiranu suradnju s Nikolom Đurekom (Typotheque) radi na različitim projektima u području dizajna i produkcije pisama. Od 2020. Nikola Mikulić vodi dizajn studio Bolder TYPE.

Asistenti radionice: Matija Sandrić, Tina Božan

Narativna fotografija: Dom mladih / Glorija Lizde

Na radionici ćemo se baviti fotografskim promišljanjem vlastitog odnosa prema prostoru Doma mladih kroz interpretiranje osobnih iskustava, arhiva te značaja javnog prostora. Naglasak će biti na formiranju narativa kroz niz fotografija koje su međusobno povezane asocijativno i konceptualno odnosno tematski.

Kroz četiri dana (2 sata dnevno) polaznice i polaznici producirati će manju seriju fotografija koja u sebi može sadržavati tekstove i druge materijale.

Potrebna oprema:

Za sudjelovanje je potreban fotoaparat ili mobitel te laptop za pregledavanje fotografija.

Radionica će se odvijati u Domu mladih od 26.10. do 29.10. te se na radionicu može prijaviti 10 studenata.

Glorija Lizde radionica objava

Voditeljica radionice:

Glorija Lizde je mlada talentirana fotografkinja koja inspiraciju za svoje radove pronalazi u vlastitim iskustvima. Završila je preddiplomski studij Filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Uz mnogobrojne skupne izložbe ostvarila je i desetak samostalnih izložbi s projektima “Kako je izgledalo moje lice prije rođenja mojih roditelja?”, “Becoming” te “F20.5”.

 

Radionica prostornog označavanja: Označavanja Doma i susjedstva

Označavanjem nekoga javnog prostora želimo ga učiniti čitkim i preglednim za snalaženje korisnicima, bez obzira na njihovo poznavanje šireg prostornog i društvenog konteksta ili pak samog jezika na oznakama.

Ujedno, sustav oznaka mjesta ne smije zagušiti komunikacijske kanale drugih korisnika na toj lokaciji, već s njima stvoriti balansiranu cjelinu, osim u slučajevima kada se upravo signalizacijom želi izgraditi novi, suvremeniji karakter prostora, odnosno ponuditi njegovo novo čitanje. Tada signalizacija ulazi u područje tzv. prostorne grafike, što, osim veće slobode u likovnom izrazu, donosi i bitno višu razinu odgovornosti.

Kroz radionicu “označavanja Doma i susjedstva” s polaznicima će se proći kroz sve ključne korake u izradi cjelokupnog projekta signalizacije, te uspostaviti nekoliko osnovnih likovnih i organizacijskih pristupa rješenju tog zadatka, temeljenih na izrazito različitim ulaznim postavkama, kako bi konačni prikazi u komparativnoj analizi ponudili i novo razumijevanje prostora Doma mladih.

Svaki od sudionika na uvodnu raspravu treba donijeti tri primjera rješenja signalizacije za koja misli da su uspješna ili pak problematična te objasniti zašto je upravo to odabrano.

(primjere signalizacije potrebno je prikazati kroz seriju od 5-10 slika po radu uz navedene podatke o autorstvu prikazanog projekta)

Radionica će se odvijati u Domu mladih od 27.10. do 29.10. te se na radionicu može prijaviti 10 studenata.

Damir Gamulin radionica objava

Voditelj radionice:

Damir Gamulin, oblikuje i istražuje kroz različite medije i vrste projekata, od rješenja dizajna grafike, interaktivnih ambijenata, sustava signalizacije, oblikovanja interijera i urbane opreme te prostora u cjelini, pa do djelovanja u istraživačkim projektima. Samostalno i u različitim suradnjama razvija metode integriranog oblikovanja i uređivanja i intepretiranja sadržaja kao nadogradnje osnovne dizajnerske aktivnosti.

PROGRAM

KOMBO-PROGRAM4

KOMBO-PROGRAM

KOMBO-PROGRAM2

KOMBO-PROGRAM3

 

Aktivnost se održava uz podršku MKC-a.

Objave možete pronaći na društvenim mrežama.

Instagram: udruga_dvk

Facebook: Udruga DVK

Event – https://www.facebook.com/events/647035170441727/