Izložba Davora Šunka – “Schunx: Strip & grafika” u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi

Danas, 24. listopada u 19 sati, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, otvara se izložba Davora Šunka – Schunx: Strip& grafika. Samostalni umjetnik Davor Šunk, ilustrator, dizajner, strip crtač i scenograf, predstavit će presjek svog djelovanja u mediju grafike, ilustracije, crteža i stripa koje je koristio u profesionalnom radu pri promišljanju i stvaranju dizajna. Cilj mu je potaknuti stvaralaštvo u vizualnim komunikacijama kod mladih. Izložba ostaje otvorena u radnom vremenu ISO-a do 7. studenog.

Crtež i grafizam neizostavni su pri autorovom likovnom oblikovanju sredstava komunikacije i dizajnu uopće što mu olakšava i svakako oplemenjuje rad te ga pomiče k novim iskustvima. Cilj ove izložbe je potaknuti stvaralaštvo u vizualnim komunikacijama kod mladih. Otvaranje takvih puteva mladima, pokazivanjem hrabrosti javnog predočenja, razbija mitove lažnih autoriteta, pogotovo u umjetnosti, ističe autor.

Iz predgovora Branislava Glumca:
Davor Schunk doživljava i proživljava prostor/polje kreativnoga kao filozofičnost i kao umijeće, zanat. Nagnut je u crtež/grafizam erosno i problemski. Ulazeći smjelo u provokativne discipline likovne prakse i imaginacije, kreće se linijom ‘suhog ruba’, redukcije – na prvi pogled. Na drugi, analitički pogled vidimo oslobođeno i kontrolirano sudaranje višesegmentiranosti: od čisto realističkog, voluminoznog i geometrijskog do nadrealističkog i detaljističko metaforičkog. Likovnjak, Schunk, ne zadovoljava se jednoplošnim rješenjima i iskušenjima. Upotrebljavajući i minimalističko i ‘retoričko’ ne zlorabeći ih. Njegovi sintetizirani portreti bliskih mu odabranika to vrsno potvrđuju.
Schunkovo stripovanje posebna je dionica iz istog izvora. Strip je priča u priči: riječ+crtež (pokretna, uvijek drugačija ‘slika’). Škrti, duhovit, aktualan tekst s porukom (može i poukom!) i dobrom, gibljivom poantom. Supomognut sa što jasnijim, psihološkim crtežom.

Osjećam ne

Stvarajući – sad je to već i značajan, poveći opus – na provjerenom grafičkom iskustvu crno u bijelom prostoru/papiru, Schunkova generična energija i talent dojmljivo korenspodiraju i s vremenom i poviješću novih senzibiliteta i tehnika: digitalni, neiscrpivi, opijatni svijet i planet kombinacija i mogućnosti nije mu ni gospodar ni sluga, već jednostavno – imaginativni suputnik.

U sklopu izložbe Šunk će održati radionicu autorskog stripa za učenike ŠPUD-a. Izložba je otvorena do 7. 11. u radnom vremenu ISO-a. Program ISO-a podržavaju Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

link na događaj:

https://www.facebook.com/events/530526234452517/