Izložba – Modernizam za sve! Od mapiranja prostora do kulturne memorije

Modernizam za sve (Custom) (1)

Otvorenje izložbeno-didaktičkoga programa „Modernizam za sve! Od mapiranja prostora do kulturne memorije” održat će se u srijedu, 31. svibnja 2023. godine, s početkom u 18:00 sati u prostoru Knjižnice Pučkog otvorenog učilišta Zagreb (prizemlje lijevo). Program otvaraju Ivan Šutalo, ravnatelj POUZ; izv. prof. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU te dr. sc. Iva Ceraj, viša kustosica Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU i autorica programa.

Program Modernizam za sve! rezultat je višegodišnje međuinstitucionalne suradnje Pučkoga otvorenog učilišta Zagreb, Hrvatskoga muzeja arhitekture HAZU te Instituta za povijest umjetnosti u pokušaju kontinuirane izgradnje svijesti o vrijednostima zgrade kao antologijskom primjeru arhitekture i dizajna zagrebačkoga poslijeratnog modernizma.

Tragom preporuka Faro konvencije Vijeća Europe o značenju kulturne baštine za društvo, smjernice do sada održanih triju okruglih stolova (2017.–2019.) objedinjene su pod zajedničkim sloganom: Modernizam za sve! nastavno na ideju arhitekta Radovana Nikšića o prostranim holovima i podestima zgrade nekadašnjega Radničkog sveučilišta koji u znaku aktivizma povijesnih avangardi prerastaju u otvorenu i fleksibilnu programsku platformu za održavanje izložbi, edukativnih vodstava ili samostalnih šetnji interijerom.

U prostoru centralnoga hola prizemlja predstavlja se prva revitalizacijska zona – rekompozicija jedne od nekada prisutnih četiriju garnitura za predah polaznika ili posjetitelja zgrade. Realizirana od preostalih očuvanih primjeraka mobilijara, kompozicija predstavlja svojevrstan relikt sistema koji je 1961. godine za potrebe opreme interijera oblikovao Bernardo Bernardi. Ponovnim postavljanjem na poziciju in situ, garnitura postaje vidljivim fragmentom memorije kojim se zastupaju vrijednosti nekadašnje cjeline.

Pouzdano mapiranje izvornoga stanja omogućile su arhivske fotografije Željka Krčadinca, prvoga službenog fotografa zgrade koji je 1961./62. godine fotografski dokumentirao arhitektoniku novoga zdanja te interakciju polaznika s prostorom. U cilju stvaranja kulturne memorije, serije uvećanih, analognih fotografija u crno-bijeloj tehnici predstavljaju se duž zidova prvoga kata gdje kao nenadmašni svjedoci vremena emaniraju sjećanje i uprisutnjuju reprezentativnu atmosferu modernizma danas i ovdje.

Zahvaljujući očuvanom ciklusu fotografija, program nudi ponovno otkrivanje izvornoga lica zagrebačkog modernizma u svojevrsnoj studiji slučaja. Prilike i kondicija zgrade promijenile su se, a originalna zamisao arhitekata prekrivena je slojevima vremena u kojem se dogodilo propadanje, gubitak i fragmentiranje nekada skladne cjeline. Ovaj program stoga predstavlja didaktičko-edukacijski apel otvoren za sudjelovanje sviju, kako bi se metodom komparacije izvornoga i recentnoga stanja zagovarala svijest o potrebi očuvanja vrijednosti zgrade – sve do njene obnove.

Modernizam za sve_glavni hol RANS-a 1961_foto Željko Krčadinac

Modernizam za sve, glavni hol RANS-a 1961, foto: Željko Krčadinac

OTVARANJE PROGRAMA

srijeda, 31. svibnja 2023. godine u 18:00 sati

Pučko otvoreno učilište Zagreb
u prostoru Knjižnice POUZ / prizemlje lijevo
Ulica grada Vukovara 68, Zagreb

Ivan Šutalo, dipl. ing., ravnatelj
Pučkoga otvorenog učilišta Zagreb

izv. prof. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica
Hrvatskoga muzeja arhitekture HAZU

sc. Iva Ceraj, viša kustosica
Hrvatskoga muzeja arhitekture HAZU,
autorica programa

PROGRAMSKO VODSTVO

18:30
CENTRALNI HOL PRIZEMLJA

sc. Vanja Brdar Mustapić, muzejska savjetnica

Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu
Pars pro toto – izvorni mobilijar na izvornom mjestu: prva revitalizacijska zona

18:45
SJEVERNI PODEST PRVOGA KATA

izv. prof. dr. sc. Sanja Lončar

Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju
Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Čovjek kao mjerilo: od antropologije prostora do obrazovanja za sve

19:00
HODNIK UPRAVE I JUŽNI PODEST PRVOGA KATA

sc. Iva Ceraj, viša kustosica

Hrvatski muzej arhitekture HAZU
Stvaranje kulturne memorije: fotografije Željka Krčadinca na pozicijama in situ

19:15
KNJIŽNICA POUZ

Zaključne riječi i okrijepa

U Programu stručnog usavršavanja HKA-a sudjelovanje se vrednuje s jednim (1) satom iz područja C / Gradnja, održiva gradnja i kontekst.