IxDA Hrvatska – Budućnost dizajna 2019.

IxDA Hrvatska, lokalna podružnica međunarodne organizacije IxDA, posvećene promociji dizajna interakcija i poticanju njegovog razvoja, i ove godine nastavlja s nezavisnim istraživanjem u obliku anonimne ankete. Ako se bavite dizajniranjem digitalnih proizvoda odvojite 10 minuta i ispunite anketu. Cilj ankete je saznati trendove, trenutno stanje, vrijednosti i tržišne potrebe struke u svrhu postavljanja smjernica za budući razvoj struke na edukativnom i profesionalnom planu. Anketa će biti aktivna od 16.7. do 15.11. nakon čega će podaci biti obrađeni i predstavljeni na UXmeetup-u, a također će biti dostupni besplatno i na IxDA kanalima.

IxDA je međunarodna organizacija posvećena profesionalnom dizajnu interakcija, koja od 2013. godine ima i hrvatsku podružnicu. IxDA je, inače, osnovana 2003. godine, nema članarine, a broji više od 20 000 članova u preko 80 različitih lokalnih podružnica.

Dizajn interakcija (IxD) definira strukturu i ponašanje interaktivnog sustava, a zadatak dizajnera interakcija je osmišljavanje smislenog odnosa između ljudi i proizvoda, bilo da se radi o računalima, mobilnim uređajima ili nečemu sasvim novom. Dizajn interakcija prati brze društvene i tehnološke promjene današnjice.

U IxDA-i vjeruju da se čovječanstvo suočava sa sve većim brojem loših iskustava pri interakciji s proizvodima i uslugama, a rješenje vide u razvijanju svoje discipline. IxDA potiče svoje članove da vlastitom inicijativom i dijeljenjem znanja potiču razvoj dizajna interakcija.

U Europi se dizajn interakcija u akademskim i poslovnim krugovima sagledava iz mnogih perspektiva zbog izuzetne kulturne raznolikosti i različitih socioekonomskih uvjeta. Kako bi iskoristila specifičnosti regije, IxDA-ina europska Regionalna koordinacija potiče dijalog među dizajnerima iz različitih država. IxDA-ini glavni ciljevi u Europi su promocija dizajna interakcija, osnaživanje mreže lokalnih podružnica i povezivanje s akademskom i poslovnom zajednicom.

Anketi, koja je na engleskom jeziku zbog međunarodnog interesa i lakše obrade rezultata ankete, možete pristupiti na linku:

https://forms.gle/x7rZH19XCaGHuMw36