IGOR KUDUZ u Dizajn dijalozima Croatian Design Superstorea

Nakon Igora Manasteriottija, Dizajn dijalozi CDSS-a pozvali su u goste njegovog imenjaka Igora Kuduza, grafičkog dizajnera, fotografa i vizualnog umjetnika. U javnom razgovoru zakazanom za četvrtak 5. svibnja u 18 sati, pričat će se o njegovom raznorodnom radu i stvaralaštvu, no i o temama koje prožimlju autorovu svakodnevnicu: šetnjama, putovanjima, planinarenju, bilježenju, ronjenju, aikidu, mačkama i drugim marginalijama, koje su to samo naizgled.

U Kuduzovom radu originalno se isprepliću raznovrsne stvaralačke preokupacije. Neovisno o tome koristi li autor medije fotografije, crteža, videa, knjiga ili instalacija koje sve to spajaju, uvijek je prisutna težnja za suptilnim balansom između reda i kaosa, za pronalaskom ravnoteže između entropije i evolucije.

Igor Kuduz rođen je u Zagrebu 1967. Godine 1987. u rodnom gradu završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a potom je 1995. diplomirao na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Postdiplomski studij vizualnih komunikacija i tipografije upisao je 2008. na Akademiji likovnih umjetnosti i oblikovanja u Ljubljani. Od sredine 90-ih nadalje izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, te festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, od Zagreba, Splita i Ljubljane, preko Aachena, Berlina, Bonna, Budimpešte, Clermont-Ferranda i Dessaua, do Kaira, New Yorka, Tirane i Trsta, te mnogih drugih gradova. Također, od 1995. vodi uspješan studio za vizualne komunikacije, specijaliziran za izdavačke i izložbene projekte u domeni kulture. Surađuje s mnogo institucija, galerija i muzeja na oblikovanju publikacija i vizualnih identiteta, za što je primio više međunarodnih priznanja. Među institucije s kojima je radio ili radi ubrajaju se: Galerija Klovićevi dvori, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Institut za suvremenu umjetnost, Hrvatski filmski savez, Hrvatski fotosavez, Gliptoteka HAZU, Institut za povijest umjetnosti, Museum of Modern Art New York (MoMA), časopis za suvremenu fotografiju Camera Austria (Beč), Centre Georges Pompidou (Pariz), Goethe-Institut i dr. Djelovao je i kao kustos u suradnji s Marinom Viculin, Jankom Vukmir i drugim kolegama/icama. Jedan je od osnivača Instituta za suvremenu umjetnost, te član Stručnog savjeta Hrvatsko fotosaveza i Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva. Od 2013. predavač je na Odjelu medijskog dizajna Sveučilišta Sjever u Koprivnici.

 

12299239_10153748512262418_717251311385966266_n

 

Dizajn dijaloge koordinira i vodi dizajner i likovni kritičar Bojan Krištofić, član CDSS tima. Kao stalni prodajni i izložbeni prostor namijenjen proizvodima i konceptima isključivo domaćih dizajnera, CDSS je već napravio značajne korake prema okupljanju i umrežavanju dizajnera i tržišnom plasmanu njihovog rada, a sad publika ima i priliku da kroz neposredno druženje upozna autorice i autore koji stoje iza izvrsnog dizajna.!