kolaz dizajneri u akciji1

HRVATSKI DIZAJNERI U AKCIJI – DIZAJN U SLUŽBI GRAĐANA!

Neformalna grupa dizajnera i dizajn menadžera okupljena oko inicijative HRVATSKI DIZAJNERI U AKCIJI pokrenula je akciju podrške stručnom timu za Cjelovitu kurikularnu reformu predvođenu Borisom Jokićem koji je nedavno zatražio razrješenje zbog pokušaja političkog preuzimanja stručnog procesa kurikularne reforme, kao i inicijativi HRVATSKA MOŽE BOLJE, koja s istim ciljem u srijedu 1. lipnja u 18 sati organizira i masovni prosvjed. Akciju je formalno podržalo i HRVATSKO DIZAJNERSKO DRUŠTVO, kao i inicijativa KULTURNJACI 2016, a iskaz inicijative HRVATSKI DIZAJNERI U AKCIJI pročitajte u nastavku!

 

“Mi dizajneri smatramo da pravo na moderno obrazovanje našoj djeci daje priliku da stvore novi, bolji svijet. Reforma obrazovanja od ogromnog je značaja za razvoj naše zemlje i tiče se svakog građanina Republike Hrvatske. Ako se obrazovni sustav ozbiljno ne reformira, ne može to niti jedna grana ekonomije. Svaka strategija razvoja je reforma u svojoj biti.

 

Jelenko Hercog

Jelenko Hercog

 

Bez sustava koji omogućuje djeci da stječu vještine u skladu s vremenom – krademo djeci budućnost. Politika ne djeluje za dobrobit građana, ali vrijeme je da pokažemo da politika treba služiti nama, a ne mi njoj. U situaciji u kojoj se jedine reforme izvode na izravnu štetu kvalitete života građana, sve je bitnije pokazati da promjena treba krenuti od nas samih. Nedopustivo je da se projekt ovakve važnosti za budućnost Hrvatske opstruira zbog političkih i politikantskih interesnih skupina ako se, kako je rekao dr. sc. Boris Jokić, “dominantne političke stranke koje vode ovu zemlju ne dogovore oko toga da je jednoznačno potrebna promjena hrvatskog obrazovanja, onda dugoročno nemamo šanse kao društvo za promjenu”.

 

Marko Hrastovec

Marko Hrastovec

 

Reforma je stvarana u otvorenoj, stručnoj i demokratskoj atmosferi, u javnim raspravama je sudjelovalo više od 60.000 nastavnika i profesora, i nitko nema pravo političkim i ideološkim pritiscima zaustavljati taj sveobuhvatni proces. Budućnost će biti dizajnirana, samo je pitanje tko će ju dizajnirati.

 

dizajneri u akciji - dejan krsic

Dejan Kršić

 

Ovom akcijom želimo prvenstveno iskazati podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi, voditelju radne skupine dr.sc. Borisu Jokiću te njegovom timu stručnjaka koji su jasno poručili da struka treba biti ispred politike. Želimo ukazati da se i dizajn nalazi u službi izgradnje kvalitetnijeg življenja kao jedinstveni alat za provođenje promjena i društvene komunikacije.  Akciju, iniciranu od strane individualnih dizajnera podržavaju i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) i Kulturnjaci 2016.

 

Jakov Vilović i Demijan Bačić, Utorak

 

Cijelu akciju možete pratiti i na njihovoj facebook stranici.

 

Narcisa Vukojević

Narcisa Vukojević