Dva europska srebra za hrvatski dizajn

U subotu 21. svibnja u Beču su dodijeljene European Design Awards, nagrade europskih strukovnih novinara za dizajn, s kojih u Hrvatsku stižu dva srebra. Nagrađeni su Studio Sonda za dizajn zbirke poezije Drage Orlića “Nedjeljom zatvoreno” i agencija Bruketa&Žinić OM za Adrisove “Četiri knjige u jednoj”. Ovi su se radovi tako našli među najboljim projektima europskog dizajna realiziranima u protekloj godini.

Konceptualno rješenje zbirke poezije “Nedjeljom zatvoreno” propituje mora li suvremeni pjesnik svoju poeziju pakirati kao robu široke potrošnje, kako bi bila zamijećena u vrijeme kada poezija generalno postaje posve marginalizirana. Riječi pjesnika su pakirane i izvagane na kilograme,  poigravajući se aluzijom na svakodnevni konzumerizam koji danas postaje gotovo jedini vid komunikacije koju suvremeni čovjek razumije.

Na istarskom dijalektu izraz “doprta butiga” ili “otvoren dućan” koristi se kada netko ima otvoren šlic na hlačama. Zbirka se zove “Nedjeljom zatvoreno”, no šlic na hlačama pjesnika (poster predstavlja realan portret autora) zapravo je otvoren, kao simbol otvorenog dućana. Činjenica je, naime, da pjesnici, nemaju nedjelje, ma koliko god to oni željeli.

_MG_9827

 

 

“Četiri knjige u jednoj” godišnje je izvješće Adris grupe za 2014. godinu. Te je godine Adris kupio većinski udio u Croatia osiguranju. Nakon TDR-a, Maistre i Cromarisa, započela je nova priča koja će dugoročno osigurati rast, razvoj i održivost Adris grupe. Godišnje izvješće Adris grupe za 2014. godinu zato čine četiri knjige u jednoj, međusobno povezane poznatom pločicom Croatia osiguranja. Projekt je u suradnji s Adris grupom osmislila agencija Bruketa&Žinić OM kojoj je ovo deveta European Design Awards nagrada od 2009. godine, od kada se dodjeljuje, a šesta za projekte u suradnji s Adris grupom.

adris_annual_14_5a

 

European Design Awards europsko je natjecanje u dizajnu jedinstveno po tome što žiri čine novinari i urednici uglednih europskih dizajn publikacija. Ove godine među njima su bili zamjenica glavnog urednika britanskog Eye magazina Sarah Snaith, glavna urednica njemačkog Novuma Bettina Schulz, glavna urednica švedskog magazina CAP&Design Sara Wilk, osnivač ključne ruske dizajn publikacije kAk Peter Bankov, glavni urednik danskog magazina Dude Freek Kroesbergen, te suradnici publikacija kao što su talijanski Progetto grafico, finska Grafia i švicarski IDPURE.

 

Fotografije u rezoluciji za tisak:

http://www.sonda.hr/upload/Zbirka.zip

https://www.dropbox.com/sh/vnjlr14ptykcjyh/AACbNQKfci-rQsWbIzCb6cI_a?dl=0

 

Video “4 knjige u 1”:

https://www.youtube.com/watch?v=z2lLE0sYQyw

 

Više:

http://www.europeandesign.org/