Dizajnerske početnice u sklopu Zagreb Gallery Weekenda

U subotu i nedjelju 21. i 22. 11. u HDD-u će se u sklopu Zagreb Gallery Weekenda održati dvije dizajnerske početnice – NAUČI SHAREATI HUMANITARNO Adriane Pavelić i Dore Bilandžić, i FUN/FAN/ZINE Maše Poljanec i Nine Bačun. Radionica fanzina ujedno je i dio programa povodom izložbe “Izgubljeni potencijali – odjeci iz prošlosti fanzinske kulture” koju otvaramo ovog četvrtka u HDD galeriji!

U petak, subotu i nedjelju 20. – 22. studenoga, održava se prvi Zagrebački vikend galerija. Program se održava u 18 galerijskih i izložbenih prostora u gradu Zagrebu.

Sudjeluju: Institut za suvremenu umjetnost; Galerija Academia Moderna; Galerija AŽ / Atelijeri Žitnjak; Galerija Forum; Galerija Karas; Galerija Klovićevi dvori / Kula Lotrščak; Galerija Matice Hrvatske; Galerija Miroslav Kraljević; Galerija Nova; Galerija SC; Galerija Spot; Galerija ULUPUH; Greta;  HDD Galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo; HDLU / Bačva / PM / Prsten; Oris / Kuća arhitekture; Pogon / Galerija 90-60-90; Studio Davida Maljkovića

ZVG se pojavio na inicijativu galerijskih prostora koji se bave suvremenom umjetnošću i živim stvaralaštvom, i odgovara na specifičnu zagrebačku situaciju. U gradu Zagrebu rade brojni likovni umjetnici koji su lokalno, regionalno i međunarodno aktivni i prepoznati, te brojne galerije koje prate i objavljuju njihov rad, ali i nedovoljan i ne raznovrstan broj medija  koji prate, distribuiraju informacije o događanjima i pozitivno pridonose komunikaciji. Rezultat je manjak informacija, nedovoljna obaviještenost publike, te broj posjetitelja znatno ispod mogućnosti zainteresirane javnosti. ZVG želi prije svega građanima grada Zagreba i zagrebačkim gostima olakšati pristup galerijama, omogućiti umjetnicima veću vidljivost i svim posjetiocima biti na usluzi pri pristupu likovnim radovima.

HDD u Zagrebačkom vikendu galerija sudjeluje s izložbom Izgubljeni potencijali – Odjeci iz prošlosti fanzinske kulture, te dvjema Dizajnerskim početnicama.

Adriana Pavelić i Dora Bilandžić:

NAUČI SHAREATI HUMANITARNO
Subota, 21. 11., 11:00 – 13:00

‘Nauči shareati humanitarno’ je radionica u kojoj ćeš iskusiti što znači raditi u timu na izgradnji društvene kampanje. Zadatak ti je da doneseš zanimljiv komad odjeće koji je tebi dosadio i planiraš ga se odreći, a u nosivom je stanju. Zajedno s timom naučit ćeš kako ga prezentirati na gradskim i virtualnim prostorima, umjesto da završi na smetlištu. Polaznici će tako kroz timski rad naučiti kako dizajnom promicati humanitatarna načela i osvijestiti alternative odbacivanju korištenih industrijskih proizvoda, s ciljem da korišteni proizvodi dođu u ruke onima kojima su potrebni i koji ih još uvijek mogu koristiti.

HDD galerija, Boškovićeva 18
Kotizacija za sudjelovanje: 50 kuna
Uzrast polaznika: viši razredi osnovne škole
Rok za prijave: do petka, 20. studenog 2015. u 17 sati, na dizajnerskapocetnica@dizajn.hr

12231178_10208020556696616_120422229_n

Maša Poljanec i Nina Bačun:
FUN/FAN/ZINE
Nedjelja, 22. 11., 11:00 – 13:00

Što je fanzin i kako nastaje? Kako napraviti svoje male neovisne novine? Što su to rubrike, što radi urednik, ilustrator, dizajner, pisac? Dok se družimo i učimo, uz pomoć papira, škara, kolaža, fotokopiranja – umnažanja, crtanja, pisanja, uz pomoć računala (internet kao izvor informacija) i printera zajedno ćemo osmisliti i urediti, napisati, ilustrirati i dizajnirati svoje neovisne novine / fanzin. Uz sve prethodno navedeno želja nam je potaknuti djecu da drugačije pristupaju sadržajima koji im se nude u publikacijama i medijima.

 

fun_fan_zine_1

 

Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18
Kotizacija za sudjelovanje: 50 kuna
Uzrast polaznika: srednjoškolci
Rok za prijave: do petka, 20. studenog 2015. u 17 sati, na dizajnerskapocetnica@dizajn.hr

U prijavi ne zaboravite istaknuti dob polaznika i ime početnice na koju se prijavljuje. Vidimo se na Početnicama!