Dizajnerske početnice na TDZG 2015!

Pozivamo vas na Dizajnerske početnice koje će se u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva održati na Tjedna dizajna Zagreb 2015 u subotu 9. svibnja, u Laubi, Prilaz baruna Filipovića 23a.

Eksperiment: Boja
Voditeljica radionice: Maja Subotić
Termin: Subota, 9.5. od 11.00 do 13.00 sati

Opis radionice: Kroz radionicu djeca će se upoznati s osnovnim pojmovima boje. Cilj ih je potaknuti na kreativno promišljanje o njezinim svojstvima i mogućnostima te razviti sposobnost opažanja neobičnog u svakodnevnom. Osim likovnog poimanja boje, proći će kroz male kreativne eksperimente s bojama. Djeca će kroz praktičan rad (eksperimente) uočiti da se neke vrste boja međusobno ne miješaju, već “klize” jedna uz drugu stvarajući nepravilne oblike, dok se druge boje brzo “kreću” po posudici, međusobno se miješajući i stvarajući nove, sekundarne boje.

Uzrast polaznika: predškolski uzrast te 1. i 2.razred osnovne škole

Maja Subotić

Maja Subotić

Biografija voditeljice: Maja Subotić voditeljica je programa Dizajnerska početnica, članica HDD-a, potpredsjedica udruge Živi atelje te nagrađivana dizajnerica s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom. Područje interesa su joj zeleni dizajn i edukacija mladih u vizualnoj kulturi. U slobodno vrijeme eksperimentira u kuhinji i vrtu.

Tijelo i odijelo
Voditeljica radionice: Andreja Rožić
Termin: Subota, 9.5. od 14.00 do 17.00 sati

Opis radionice: Odjenuti se (ili razodjenuti) prirodna je ljudska potreba, čin kojim ljudsko tijelo i osoba osiguravaju protezanje u prostor i vrijeme, a time i prvu komunikaciju s drugima. Radionica govori o razvoju odjevnih predmeta te njihovom odnosu prema ljudskom tijelu i njegovim pokretima. Ideja: edukacija djece o razlici između zapadnjačke i ne-zapadnjačke odjeće, odnos prema tijelu (naglašavanje spola – neutraliziranje spola, olakšavanje kretnji – stvaranje novih gesti zbog odjeće i modnih dodataka), učenje kroz igru i zabavu, izrada kostima od papira klamanjem i lijepljenjem.

Uzrast polaznika: 4. do 8.razred

Andreja Rožić

Andreja Rožić

Biografija voditeljice: Andreja Rožić završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn te Tekstilno tehnološki fakultet u Zagrebu. Svoju karijeru je započela kao pripravnica u kompaniji Hugo Boss, a trenutno radi kao dizajnerica interijera. Uže polje njenog interesa je istraživanje funkcionalnosti stvari i prostora, te njihov odnos prema ljudskom tijelu.Uveži svog Japanca

Voditelj radionice: Dragan Kordić
Termin: Subota, 16.5. od 14.00 do 19.00 sati

Opis radionice: Tema radionice je ručni uvez knjiga. U kratkom uvodu polaznici će se upoznati s osnovnim tehnikama uveza, a nakon toga će se u praktičnom dijelu radionice upoznati s procesom uvezivanja listova papira u knjigu metodom japanskog uveza te izraditi vlastitu knjigu. Cilj radionice je ukazati na važnost knjige kao fizičkog objekta, sa svojim kulturnim nasljeđem te potaknuti polaznike na važnost ručnog rada kao metode izražavanja, te reciklažni način razmišljanja u smislu korištenja papirnog materijala koje imaju kod kuće.

Uzrast polaznika
: srednja škola, studenti i svi zainteresirani

Dragan Kordić

Dragan Kordić

Biografija voditelja: Dragan Kordić diplomirao je primijenjenu umjetnost na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Polja interesa i djelovanja kreću mu se od slikarstva, ilustracije, instalacije do grafičkog dizajna. Član je kreativnog kolektiva Kombinat sa sjedištem u Rijeci. Dragan voli povezivati različite stvari i učiti od djece, a radionice u raznim formama održava već dugi niz godina.


Dizajnerska početnica je edukativni projekt HDD-a započet 2009. godine. Riječ je o seriji kreativnih radionica namijenjenih djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a od ove godine i djeci vrtićke dobi. Radionice potiču djecu i srednjoškolce na kreativno razmišljanje i umjetničko izražavanje, konceptualno promišljanje i razvijanje vizualne pismenosti i sposobnosti opažanja, a tematski su koncipirane u odnosu na korištenje specifičnih materijala, tipove zadataka ili teme od društvenog značaja. Cilj radionica je upoznati djecu s osnovama dizajna i njegovom utjecaju i važnosti na svakodnevni život kroz stvarnu realizaciju jednog dizajnerskog projekta, odnosno kreativnog procesa.