Dizajnerske početnice na Akciji kulture!

U organizaciji Ministarstva kulture i uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje, u prostorima Studentskog centra i Tehničkog muzeja u Zagrebu, 12. svibnja 2015. godine, od 10 do 22 sata, održat će se prva Akcija kulture! Na programu su i radionice iz HDD-ovog projekta Dizajnerska početnica!

Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta već treću godinu uspješno zajednički provode program Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi kojem je cilj približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima. S obzirom na to da se program vrlo uspješno provodi, a da je namijenjen djeci i mladima u dislociranim, prometno slabije povezanim područjima smatrali smo potrebnim informirati i druge moguće korisnike o umjetničko-edukativnim programima koje Ministarstvo kulture podržava.

Projekt Akcija kulture! započeo je i kao jedna od aktivnosti u zajedničkom projektu u kojem Ministarstvo kulture sudjeluje kao partner Ministarstvu kulture Republike Slovenije, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Republike Slovenije i Cankarjevomu domu u višegodišnjem projektu Kulturni bazar.

Cilj Akcije kulture! jest okupiti što veći broj djelatnika u kulturnom i umjetničkom odgoju i obrazovanju te institucije koje žele predstaviti svoje kulturne i umjetničke programe namijenjene djeci i mladima. Također, Akcijom kulture! želi se na jednom mjestu predstaviti edukativnu produkciju za djecu i mlade koju je podržalo Ministarstvo kulture RH.

Akcija kulture! inovativan je kulturno-umjetnički i edukativni sajam gdje se djeca, mladi, učitelji, nastavnici, ravnatelji vrtića i škola, edukatori, stručni suradnici i roditelji mogu upoznati s recentnim edukativnim praksama, izmijeniti iskustva ili dogovoriti suradnje s muzejima, umjetničkim organizacijama i kazalištima. Akcija kulture! ujedno će omogućiti razmjenu programa i povezivanje između vrtića, škola, kulturnih i obrazovnih institucija i organizacija.

Program će se u gore navedenim prostorima odvijati od 10 do 22 sata, izlagački prostor aktivnosti bit će na raspolaganju institucijama i organizacijama koje žele predstaviti promidžbene materijale, a u sklopu sajma održavat će se radionice, edukativni programi, kazališne i plesne predstave za djecu i mlade, roditelje te učitelje i nastavnike.

Sudjeluju: Plesni centar Tala, Udruga Vibr , Kazalište Tvornica lutaka, Pinklec, Kazalište Mala scena, Croarija, Muzej suvremene umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt, Galerija Klovićevi dvori, Djeca susreću umjetnost, Udruga Moj svijet , Gimnazija Sesvete , Udruga Atom, Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće, Pisci na mreži, Škola medijske kulture – Hrvatski filmski savez, Kampanja Čitaj mi!, Branko Trajkov – Trak, Arheološki muzej, Udruga za promicanje vizualne umjetnosti OPA , Pogon Jedinstvo, Centar za ženske studije/Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Gradski muzej Sisak & Konzervatorski ured Sisak, Udruga KURZIV – Platforma za pitanja kulture, medija i društva – Kulturpunkt.hr, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Animafest, Zagreb Film Festival, Hrvatsko dizajnersko društvo, Etnografski muzej, Laboratorij zabave, Hrvatski prirodoslovni muzej Zagreb, Muzej grada Zagreba, Hrvatski restauratorski zavod, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Odjel za digitalizaciju, UNESCO – Ministarstvo kulture RH, Tehnički muzej.

Akcija kulture! je besplatna i otvorena za sve.

Dizajnerske početnice koje će se održati u okviru sajma Akcija kulture!:

lokacija: Tehnički muzej

Radionica: Leteći listovi
Trajanje: 1-2h
Vrijeme: 12:00
Voditelj: Damir Prizmić
Ciljna publika: djeca viših razreda osnovne škole (4. – 8. razredi)
Kratki opis: Krenut ćemo od običnog A4 papira, upoznat se s osnovnim svojstvima papira i zraka te primjenjujući principe origamija, simetrije i asimetrije pretvorit ćemo ih u avione. Zatim ćemo se kroz dekoriranje i izmjene dijagrama baviti estetikom i složenim prostornim razmišljanjem. Na kraju svega možda uspijemo osvijestiti da nam za igranje i dizajniranje najčešće nisu potrebni nikakvi posebni uvjeti ili materijali.

IMG_5256

Radionica FUN/FAN/ZINE
Trajanje: 1h
Vrijeme: 16-17
Voditeljica: Maša Poljanec
Ciljna publika: SŠ
Kratki opis: Što je fanzin i kako nastaje? Kako napraviti svoje male neovisne novine? Što su to rubrike, što radi urednik, ilustrator, dizajner, pisac? Dok se družimo i učimo, uz pomoć papira, škara, kolaža, fotokopiranja – umnažanja, crtanja, pisanja, uz pomoć računala (internet kao izvor informacija) i printera zajedno ćemo osmisliti i urediti, napisati, ilustrirati i dizajnirati svoje neovisne novine / fanzin. Uz sve prethodno navedeno želja nam je potaknuti djecu da drugačije pristupaju sadržajima koji im se nude u publikacijama i medijima .

Raspored svih događanja možete vidjeti u priloženim dokumentima.