Dizajnerska početnica: Zero Waste

Zero Waste

U subotu 25. svibnja s početkom u 11 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održat će se prva ovogodišnja radionica za djecu viših razreda osnovne škole (V-VIII razred). Voditeljice radionice pod nazivom ZERO WASTE su Ana Armano Linta i Anamarija Prgomet, a rok za prijavu na radionicu je petak 24. svibnja do 15 sati.

 

O radionici

U ovoj radionici polaznici će se upoznati sa „zero waste“ životnim stilom, važnosti brige o okolišu i alternativama konzumerizmu. Nakon upoznavanja s navedenim temama, kroz timski rad, polaznici će pristupiti vođenom dizajnerskom procesu od sagledavanja uzroka problema, preko pronalaženja potencijalnih načina za njegovu neutralizaciju i potencijalnih rješenja za uklanjanje posljedica problema, do kreativnog zamišljanja rješenja, njihovog skiciranja i prezentiranja te davanja i prihvaćanja kritika/pohvala i konstruktivnih pitanja od strane drugih sudionika.

Ciljevi radionice su promovirati život bez otpada kao dio odgovornog pristupa proizvodnji i potrošnji u skladu s UN-ovim globalnim ciljevima održivog razvoja; razviti kritički način razmišljanja koji polazi od uviđanja obrazaca ponašanja koji se smatraju normalnim, komfornim i prihvatljivim u odnosu na njihove posljedice; osvijestiti važnost osobne i zajedničke akcije i suradnje radi postizanja lokalnih i globalnih ekoloških ciljeva; osvijestiti vezu između dizajnerskog procesa i oblikovanja stvarnosti; steći osnove vještina dizajnerskog načina razmišljanja radi rješavanja problema; povećati sklonost sudionika izražavanju svojeg mišljenja i vizije te slušanja tuđih mišljenja.

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole (V-VIII razred)

Rok za prijave je petak 24. svibnja do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

 

O voditeljicama:

Ana Armano Linta (Zagreb, 1990.), kulturna kreativka, dizajnerica i edukatorica, završila je Studij dizajna u Zagrebu (mag. dizajna) te se dodatno educirala u području dizajna za održivost u četiri dimenzije (Gaia EDE). Sa suprugom vodi Studio Armano Linta za arhitekturu, dizajn interijera i produkt dizajn.

Anamarija Prgomet (Slavonski Brod, 1991.), bavi se očuvanjem okoliša s fokusom na život bez otpada i cirkularnu ekonomiju te prakticira zero waste život. Projekti: Vesela čistka (akcija čišćenja javnih površina u Zagrebu), prvi hrvatski zero waste veganski klupski caffe Život te “Sharing is caring” zajednica (sada rasprostranjenu po cijeloj RH) koja djeluje na temelju solidarne razmjene predmeta i usluga s ciljem smanjenja otpada.