Dizajnerska početnica u Varaždinu: Lego – Stop animacija

U subotu, 17. listopada 2020. godine s početkom u 15 sati, u Centru za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu održat će se radionica “Lego – Stop animacija”, u sklopu 9. MOP Špancirfesta. Besplatna radionica dio je edukativnog projekta Dizajnerske početnice Hrvatskog dizajnerskog društva započetog 2009. godine. Radionica je namijenjenja višim razredima osnovne škole (7. i 8.) i srednjoškolcima. Voditeljica radionice je grafička dizajnerica Nina Klarić.

O radionici

Pridružite nam se u Lego avanturi!

Svim omiljenim lego figuricama udahnut ćemo život kroz tehniku stop-animacije, te zajedno istražiti uloge scenarista, redatelja, animatora i scenografa na setu.

Naučit ćemo kako koristiti tehnologiju koja nas okružuje (mobitele i tablete) kao kreativni alat, te gotovo neprimjetno prijeći iz sfere igre u izradu vlastitog kratkog animiranog filma.

 

Cilj radionice je zainteresirati mlade za istraživanje animacije kao tehnike, te generalno videa kao kreativnog medija. Upoznat ćemo polaznike i polaznice s konceptom “storyboarda” i planiranja scena, a također i podsjetiti na važnost strpljivosti, kompromisa i timskog rada bez kojih nećemo moći realizirati zamišljene ideje.

Rezultat radionice je kratki film polaznika, a osim što će se moći pohvaliti napravljenim, nadamo se da će možda poželjeti i prenijeti naučeno.

Polaznici i polaznice su pozvani/e da donesu svoje/posuđene Lego figure i elemente.

Radionica je besplatna, a namijenjena je isključivo učenicima i učenicama viših razreda osnovne škole (7. i 8.) i srednjoškolcima.

Datum održavanja radionice je 17. listopada 2020.

Predviđeno trajanje radionice je 3 h, (od 15 – 18h).

Organizator radionice:  Udruga MOP.

Mjesto održavanja: Centar za mlade i nezavisnu kulturu, Petra Preradovića 4, Varaždin.

Prijaviti se možete OVDJE.

 

O voditeljici radionice:

Nina Klarić – rođena 1985. u Zagrebu, nakon završetka Grafičkog fakulteta, smjer Dizajn grafičkih proizvoda, bavi se pretežno videom, fotografijom i animacijom u vidu dizajniranja, snimanja, montiranja i kolažiranja materijala. Surađivala je na videospotovima brojnih autora (2Cellos, Jinx, Vatra, Lidija Bajuk, Ansambl Lipe…), izradila je i opremila mnoge dokumentarne i promidžbene videe umjetničkih instalacija, performansa i izložbi za razne kulturne organizacije (Pogon, Kultura nova, Francuski institut), te mnoštvo komercijalnih videa za on-line promociju (Preminger pivo, T-com, Karlovačka pivovara, Lidl, Igloo..) U autoričinom radu ističu se i multimedijalni projekti, kao npr. video-mapping na otvorenju 3D kina u Dubrovniku, VJ-inzi po klubovima u Zagrebu (Močvara, Medika, itd.), dizajn video zida na turneji Jinxa 2014. u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj, te ponovno 2018. godine za potrebe snimanja dvd-a, nastupa na Inmusicu i prateće turneje. Pohađala je dvije radionice stop animacije u programu AKC Attacka, 2018. godine radionicu animacije u organizaciji Zagreb filma pod vodstvom Tima Allena, te 2019. scenarističku radionicu Phila Parkera. Zajedno sa Dinom Karadžić vodi radionice stop animacije u školama ( Novska, Metković, Petrovsko, Brač..) te u zatvoru Remetinec gdje je suradnja uspješna već tri godine. Video sa zadnje zatvorske radionice ove godine bio je prikazan na Danima hrvatskog filma. Trenutno radi na svom debitantskom kratkom animiranom filmu u produkciji Zagreb filma.