Dizajnerska početnica u Splitu: Digital Etno

Nova radionica u Splitu, DIGITAL ETNO, održat će se u subotu, 18. svibnja 2024. godine, s početkom u 10 sati, u okviru programa Dizajnerska početnica, na lokaciji Etnografskog muzeja u Splitu. Radionica je namijenjena djeci 7. i 8. razreda osnovne škole te srednjoškolcima. Za sudjelovanje nije potrebno prethodno iskustvo i znanje, a voditeljica radionice je dizajnerica Lana Vitas Gruić. Prijave su otvorene do petka, 17. svibnja 2024. godine u 17 sati. Više informacija o samoj radionici možete pronaći u tekstu.

Prije samog početka radionice, polaznici će sudjelovati u kratkom stručnom vodstvu u Etnografskom muzeju, koje će im omogućiti upoznavanje s bogatom poviješću i tradicijom. Polaznici će imati priliku istraživati bogatu baštinu uzoraka i tehnika vezova, a također će biti osnaženi i potaknuti na stvaranje vlastite, suvremene interpretacije. Upotreba raznih grafičkih elemenata posebno pripremljenih za radionicu dodatno će obogatiti iskustvo i omogućiti polaznicima da istraže različite stilove i tehnike.

Radionica Digital etno potiče kreativnost i promišljanje o kulturnom naslijeđu i njegovom značaju u suvremenom kontekstu. Kroz proces “prevođenja” uzoraka, polaznici će biti potaknuti na razmišljanje o načinima na koje tradicija može biti reinterpretirana i osvježena za suvremenu publiku.

Termin: subota, 18.5. 2024. godine od 10:00 do 12:00 sati
Mjesto: Etnografski muzej, Ul. iza Vestibula 4, Split
Uzrast polaznika: osnovna i srednja škola škola (7. i 8. razred + srednja škola)
Prijave i kontakt: dizajnerskapocetnica@umas.hr
Rok za prijave: petak, 17.05.2024. godine do 17:00 sati
Voditeljica radionice: Lana Vitas Gruić

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita.

– Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane,
bez obzira na prethodno znanje i iskustvo.
– Radionice su besplatne.
– Broj sudionika je ograničen.
– Radionica se održava u sklopu „Međunarodnog dana muzeja”

Više o voditeljici radionice:
Lana Vitas Gruić još za vrijeme studija Dizajna vizualnih komunikacija u Splitu (2002. godine) radi na raznovrsnim projektima u kreativnom timu marketinške agencije, koja njeguje kulturu manjeg dizajn studija i specijalizirana je naročito za brending. Nakon agencijskog iskustva vodi svoj dizajn studio, a radovi nastali samostalno ili timski osvajali su nagrade na internacionalnim natjecanjima i objavljivani su u uglednim svjetskim dizajn publikacijama.Među recentnim projektima u kojima sudjeluje kao dizajnerica izdvaja se višedisciplinarni brend projekt Integriranog programa Salona, čiji je sustav signalistike nagrađen na Izložbi hrvatskog dizajna 19/20, rad na publikaciji za potrebe Hrvatskog predsjedanja EU 2020. “Beyond the borders” Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te sudjelovanje u suradničkom timu trećeplasiranog rada na natječaju za vizualni identitet Sveučilišta u Splitu, 2022. godine. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.