Dizajnerska početnica: Lutkarska sanjalica

U subotu 18. svibnja 2024. godine, s početkom u 10:30 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica održat će se još jedna u nizu besplatnih radionica za djecu osnovne škole pod nazivom LUTKARSKA SANJALICA. Voditeljica radionice je Anamarija Šerbetar, dizajnerica lutaka, lutkarska tehnologinja i scenografkinja. Rok za prijavu je petak, 17. svibnja do 15 sati. Na ovoj radionici izrađivat ćemo plošne štapne lutke, te zaroniti u svijet u kojem je sve moguće.

Na radionici Lutkarska sanjalica izrađujemo plošne lutke s nekoliko pokretnih dijelova tijela koje polaznici mogu lako animirati u igri. Izrađena lutka može biti pripovjedačica priča, dio predstave, nova prijateljica…

Plošne lutke su jednostavne jer se ne zamaramo trećom dimenzijom. Njihova jednostavnost ne oduzima im ni jednu moć. One su i dalje vrlo pokretne, vješte, iskrene i pune priča. Na početku radionice zaronit ćemo u svoju maštu, izmaštati lik s kakvim smo se oduvijek htjeli družiti ili pak kakav smo mi uvijek htjeli biti.

Nacrtat ćemo željeni lik. Crtež će nas zatim voditi kroz izradu lutke. Kombinirat ćemo razne materijale, istraživati teksture i boje. Izradit ćemo pokretne dijelove lutke i spojeve, dodat ćemo vodilice kako bi ju mogli animirati. Putem ćemo ju upoznati, saznati joj ime i karakter te se zaigrati s potpuno novim likom. Na kraju radionice, polaznici će isprobati kako se kreću njihove lutke i kući ponijeti materijalizirani crtež, „oživljeni“ lik iz mašte s kojim se mogu igrati i izražavati.

Cilj radionice je potaknuti polaznike na igru, maštanje, opuštanje, slobodu i zaranjanje u svijet u kojem je sve moguće. Lik koji će polaznici nacrtati potaknut će ih na daljnje razmišljanje. Praktične vještine koje će vježbati su rad s materijalima poput kartona, vune, perlica, boja. Polaznici će biti potaknuti na vježbanje promatranja i stvaranja skladne likovne kompozicije.

Uz sve to, važan cilj je i poticanje na odlazak u lutkarsko kazalište.

Datum održavanja: subota, 18. svibnja 2024. godine, s početkom u 10:30 sati.

Predviđeno trajanje radionice je 2 h (od 10:30 – 12:30).

Mjesto održavanja: HDD, Boškovićeva 18, Zagreb.

Roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati Suglasnost za sudjelovanje djece na radionici.

Rok za prijave je petak 17. svibnja 2024. godine do 15 sati na mail: dizajnerskapocetnica@dizajn.hr

Radionica je namijenjena djeci osnovne škole.

Više o voditeljici radionice:
Anamarija Šerbetar je studentica posljednjeg semestra dvopredmetnog diplomskog studija scenografije i lutke za kazalište, film i multimediju na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu. Sudjelovala je na brojnim grupnim izložbama i kazališnim projektima. Tijekom studija nagrađena je Dekaničinom i Rektorovom nagradom. Vrijedna iskustva rada na kazališnim i filmskim projektima stječe i na dvije Erasmus razmjene; na akademijama IADT u Dublinu te VŠMU u Bratislavi. Osim kazališta, voli cvijeće, planine, more, boje i kolače.