Dizajnerska početnica: Lego – Stop animacija

U subotu, 27. travnja 2024. godine s početkom u 10.30 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica održat će se besplatna radionica za djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole pod nazivom Lego – Stop animacija. Voditeljica radionice je grafička dizajnerica i animatorica Nina Klarić, a rok za prijavu je petak 26. travnja do 15 sati.

O radionici

Voliš Lego kocke i “fotkanje” mobitelom? Fantastično! Svi ti elementi su ti potrebni da započneš svoju prvu avanturu u animaciji. Pozivamo te da nam se pridružiš u ovoj filmskoj ekspediciji – naučit ćemo osnove storyboarda, režije, scenografije, postavljanja kamere i svjetla, te oživjeti omiljene Lego likove. Kroz timski rad, korak po korak, praksom ćemo usavršiti principe ove tehnike, stvarajući iluziju pokreta. Nek primamljiva igra postane kreativna kreacija, a video medij postane naš izraz. Tko zna? Možda se i zaljubiš u svijet animacije!

Radionica je besplatna, a namijenjena je isključivo učenicima i učenicama od petog do osmog razreda osnovne škole. Polaznici mogu donijeti i svoje/posuđene Lego figure i elemente.

Cilj radionice je zainteresirati djecu i mlade za istraživanje animacije kao tehnike, te generalno videa kao kreativnog medija. Upoznat ćemo polaznike i polaznice s konceptom “storyboarda” i planiranja scena, a također i podsjetiti na važnost strpljivosti, kompromisa i timskog rada bez kojih nećemo moći realizirati zamišljene ideje.

Rezultat radionice je kratki film polaznica i polaznika, a osim što će se moći pohvaliti napravljenim, nadamo se da će možda poželjeti i prenijeti naučeno.

Datum održavanja radionice je subota,  27. travnja 2024. godine

Predviđeno trajanje radionice je 2  1/2h, (od 10.30 – 13.00).

Roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati  Suglasnost  za sudjelovanje djece na radionici.

Rok za prijave je petak 26. travnja 2024. godine do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

Broj mjesta na radionici je ograničen.

O voditeljici radionice:
Nina Klarić – rođena 1985. u Zagrebu, nakon završetka Grafičkog fakulteta, smjer Dizajn grafičkih proizvoda, bavi se pretežno videom, fotografijom i animacijom u vidu dizajniranja, snimanja, montiranja i kolažiranja materijala. Surađivala je na videospotovima brojnih autora (2Cellos, Jinx, Vatra, Lidija Bajuk, Ansambl Lipe…), izradila je i opremila mnoge dokumentarne i promidžbene videe umjetničkih instalacija, performansa i izložbi za razne kulturne organizacije (Pogon, Kultura nova, Francuski institut), te mnoštvo komercijalnih videa za on-line promociju (Preminger pivo, T-com, Karlovačka pivovara, Lidl, Igloo..) U autoričinom radu ističu se i multimedijalni projekti, kao npr. video-mapping na otvorenju 3D kina u Dubrovniku, VJ-inzi po klubovima u Zagrebu (Močvara, Medika, itd.), dizajn video zida na turneji Jinxa 2014. u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj, te ponovno 2018. godine za potrebe snimanja dvd-a, nastupa na Inmusicu i prateće turneje. Pohađala je dvije radionice stop animacije u programu AKC Attacka, 2018. godine radionicu animacije u organizaciji Zagreb filma pod vodstvom Tima Allena, te 2019. scenarističku radionicu Phila Parkera. Zajedno sa Dinom Karadžić vodi radionice stop animacije u školama ( Novska, Metković, Petrovsko, Brač..) te u zatvoru Remetinec gdje je suradnja uspješna već tri godine. Video sa zadnje zatvorske radionice ove godine bio je prikazan na Danima hrvatskog filma.