Dizajnerska početnica: Gledaj isto, vidi drugačije

U subotu 22. travnja 2023. godine s početkom u 10:00 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održat će se besplatna radionica pod nazivom Gledaj isto, vidi drugačije. Voditeljica radionice je profesorica povijesti umjetnosti i talijanskog jezika Martina Šarić. Rok za prijavu je petak 21. travnja do 15 sati. Radionica je namijenjena višim razredima osnovne škole.

Radionica Gledaj isto, vidi drugačije pružit će djeci priliku da misle i vide drugačije, preispitaju dosad naučene granice te pritom, u opuštenoj atmosferi uz kreativnu zabavu, prepoznaju važnost individualnog izričaja i viđenja stvari, poštivanja tuđeg mišljenja i tolerancije. Svako dijete dobit će na raspolaganje 10 izdvojenih fotografiranih motiva šaljivih naziva.

Preispitivat ćemo što možemo zaključiti gledanjem, kakva je površina, oblik, tekstura, a što možemo vidjeti u imaginarnom sloju, ako upotrijebimo maštu. Zadatak će biti zadane motive pretvoriti u nešto drugo, dati im novo  značenje i novu ulogu, smjestiti ih u novi kontekst, oživiti ih, nadocrtati im lice, tijelo ili napraviti ono što vidimo.

Datum održavanja: subota, 22. travnja 2023. godine, s početkom u 10.00 sati.

Predviđeno trajanje radionice je 2 h (od 10.00 – 12.00).

Mjesto održavanja: HDD, Boškovićeva 18, Zagreb.

Roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati Suglasnost za sudjelovanje djece na radionici.

Rok za prijave je petak 21. travnja 2023. godine do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr

Radionica je namijenjena višim razredima osnovne škole i besplatna je.

Više o voditeljici radionice:

Martina Šarić profesorica talijanskog jezika i povijesti umjetnosti, diplomirala je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Radila je u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu gdje je imala priliku baviti se muzejskom pedagogijom, tj. organiziranjem i provođenjem radionica za djecu povodom izložbi. Nakon rada u Umjetničkom paviljonu realizirala je ideju o grafomotoričkim vježbama novog pristupa koje za polazište aktivnosti koristi djela hrvatskih umjetnika. Tako su u izdanju Školske knjige nastali prilozi  likovnim mapama za sve razrede osnovne škole koji donose interdisciplinarne zadatke vezane za djela hrvatskih likovnih umjetnika koji učenika navode da sam zaključuje, rješava problem, ali i stvara.

Uspješno je surađivala i s udrugom “Želim biti znanstvenik” kao ilustratorica njihovog priručnika uz kemijski set za djecu te je razradila program koji bi ujedinjavao znanost i umjetnost, a za Nakladu Nika izradila je zadatke za kartice o izumima Fausta Vrančića u sklopu projekta Upoznajmo Hrvatsku.