Dizajnerska početnica: Dizajniramo stolnu pustolovinu

U subotu, 23. ožujka 2024. godine s početkom u 10.00 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica održat će se besplatna radionica za djecu viših razreda osnovne škole (5.-8. razred) i srednjoškolce pod nazivom Dizajniramo stolnu pustolovinu. Voditelj radionice je dizajner Nikola Šubić, a rok za prijavu je petak 22. ožujka do 15 sati.

Na novoj radionici Dizajnerske početnice dizajniramo stolnu pustolovinu. Polaznice i polaznici će kreirati stolnu pustolovinu za korištenje uz Priručnik za pustolove, igru uloga napisanu na hrvatskom jeziku i namijenjenu početnicima u hobiju.

Ovaj priručnik sadrži sve što je potrebno za igru stolnih pustolovina gdje igrači kreiraju likove i upravljaju njihovim odlukama u zamišljenom svijetu: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, opis lokacija i nekoliko pustolovina. Polaznici će kreirati kartu zamišljenog svijeta – brda, doline, rijeke, jezera, obalu, otoke i sl. Treba definirati zanimljive lokacije, npr. gradove, sela, dvorce, tornjeve, hramove, tamnice i podzemne tunele, čudne spomenike na čistini u sredini crvene šume i sl. Tko sve živi na tim mjestima i čime se ti ljudi bave? Jesu li dobre ili loše osobe? Ili nešto između? Postoje li čudovišta u ovome svijetu? Kako izgledaju? Što vole jesti? Vole li plesati? Ne treba zaboraviti ni na blago – puno zlatnih novčića i dragulja, kruna i čarobnih prstenova. Možda i pokoji svitak na kojem je zapisana moćna čarolija.

Cilj radionice je upoznati polaznice sa sve popularnijim hobijem igranja uloga (tabletop roleplaying game) i to ne samo s aspekta samog igranja već i kreativnog dijela, točnije, osmišljavanje lokacija i čudovišta, crtanje karti i dizajn cjelokupnog sadržaja. Svi polaznici na dar će dobiti svoj primjerak Priručnika za pustolove.

Radionica je namijenjena djeci viših razreda osnovne škole (5.-8. razred) i srednjoškolcima.

Datum održavanja radionice je subota, 23.3.2024. godine.

Predviđeno trajanje radionice je 2h , (od 10.00 – 12.00).

Rok za prijave je petak 22.3.2024. godine do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

Broj mjesta na radionici je ograničen. Za djecu osnovne škole roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati Suglasnost za sudjelovanje na radionici.

Više o autoru radionice:
Nikola Šubić rođen je u Malom Lošinju, studirao je informatiku u Varaždinu, a sada živi u Rijeci, gdje je zaposlen kao grafički dizajner i dizajner korisničkih sučelja. Profesionalni je dizajner od 2008. godine te član Hrvatskog dizajnerskog društva. Autor je Priručnika za pustolove, igre uloga napisane na hrvatskom jeziku i namijenjene potpunim početnicima. Priručnik za pustolove projekt je udruge RiRoll iz Rijeke, koji je podržan sredstvima za kulturu Grada Rijeke tri godine zaredom. Nikola Šubić je dobitnik nagrade Artefakt 2023. za poseban doprinos fandomu. Osim što voli osmišljavati pustolovine, bavio se glumom te pisao predstave za lokalnu amatersku skupinu, kao i organizirao pub kvizove.