Dizajnerska početnica: Dizajnersko crtanje

IMG_3408-1

U subotu 29. prosinca s početkom u 11 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održat će se besplatna radionica Dizajnersko crtanje. Voditeljica radionice je magistra dizajna Danijela Domljan, a rok za prijavu je petak 28. prosinca u 12 sati.

O radionici

Vanjski svijet oko nas i unutrašnji svijet u nama možemo dočarati posebnim tehnikama i metodama, od kojih je jedna – crtež. Kako bismo vjerno nacrtali predmet koji vidimo ispred sebe ili prenijeli ideju (izgled zamišljenog proizvoda) koju imamo u glavi, moramo znati promatrati, ali i posjedovati određene vještine i znanja.

Dizajnerski (prostoručni) crtež je osjetilna i komunikacijska aktivnost, posebna vrsta crteža koja spaja slikarska, kiparska, grafička, arhitektonska, strojarska i druga znanja i vještine, a predstavlja jednu od metoda kojima se služe dizajneri. Kao motive crtanja koristi najčešće trodimenzionalne predmete svakodnevne uporabe i primjenjuje tehniku olovke, bojice, flomastera i sličnih.

Radionica se do sada održavala u šest kontinuiranih ciklusa Dizajnerske početnice (2012. – 2017.), s ciljem buđenja percepcije i promatranja stvari oko sebe – učimo kako vidjeti, opažati i crtati odnose dijelova cjeline i samu cjelinu, kako promatrati i preslikavati svijet oko sebe, kako bi kasnije bili sposobni kreativno izražavati ideje koje imaju u sebi. Ujedno, cilj je savladati metodu prostoručnog crtanja i tehniku olovke i bojice, pomoću kojih se trodimenzionalan svijet okruženja prenosi „u proporciji“ na plohu papira, uz jasnoću predočavanja promatranog.

Crtanje predmeta kojeg gledamo ili prenošenje ideje „iz glave“ na dvodimenzionalnu plohu iziskuje poznavanje i posjedovanje određenih vještina i znanja. Jedna od metoda kojima se služe dizajneri je dizajnerski prostoručni crtež. Na radionici polaznici stječu vještine kako vidjeti i crtati odnose, kako predočiti predmete na podlozi, metodu viziranja i „perspektive“, elemente dizajna, postižu dobru koordinaciju glave (oka) i pokreta (ruke) i druge vještine kao pomoć u prikazivanju budućih ideja.

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima osnovne škole i srednjoškolcima.

Rok za prijave je petak 28. prosinca u 12 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

O voditeljici

Doc.dr.sc. Danijela Domljan, rođ. Janković, mag.dizajna, članica je HDD-a u profesionalnoj kategoriji, nagrađivana dizajnerica s više od dvadeset godina iskustva rada u dizajnu namještaja i obrazovanju mladih u području dizajna proizvoda od drva. Prva je dizajnerica doktor znanosti, doktorirala s temom Oblikovanje školskog namještaja kao preduvjet očuvanja zdravlja učenika na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, gdje radi kao docentica. Do sada je objavila preko 100 znanstvenih, stručnih i popularnih radova, jedan sveučilišni priručnik, te održala više od 90 predavanja na savjetovanjima i kongresima, sudjelovala na izložbama i radionicama. Članica je HDD-a, CES-a i OPA-e te ZiZD-a, te brojnih povjerenstava i komisija u svojstvu dizajnera (HDD, ASOO, HGK…). Vodila je nekolicinu radionica Dizajnersko crtanje za nastavnike srednjih strukovnih škola u organizaciji ASOO, za djecu osnovnih škola u organizaciji OPA te dvije radionice u okviru Design District Adventa 2016. U okviru Dizajnerske početnice HDD-a vodila je šest kontinuiranih radionica Dizajnerski crtež (2012-17).