Dizajnerska početnica: Dizajnersko crtanje

U subotu 21. listopada s početkom u 11 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održat će se besplatna radionica Dizajnersko crtanje. Voditeljica radionice je Danijela Domljan, a rok za prijavu je petak 20. listopada u 15 sati.

O radionici

Vanjski svijet oko nas i unutrašnji svijet u nama možemo dočarati posebnim tehnikama i metodama, od kojih je jedna – crtež. Kako bismo vjerno nacrtali predmet koji vidimo ispred sebe ili prenijeli ideju (izgled zamišljenog proizvoda) koju imamo u glavi, moramo znati promatrati, ali i posjedovati određene vještine i znanja.

Dizajnerski (prostoručni) crtež je osjetilna i komunikacijska aktivnost, posebna vrsta crteža koja spaja slikarska, kiparska, grafička, arhitektonska, strojarska i druga znanja i vještine, a predstavlja jednu od metoda kojima se služe dizajneri. Kao motive crtanja koristi najčešće trodimenzionalne predmete svakodnevne uporabe i primjenjuje tehniku olovke, bojice, flomastera i sličnih.

Cilj radionice Dizajnersko crtanje je naučiti polaznike jednu od osnovnih vještina crtanja: kako vidjeti, opažati i crtati odnose dijelova cjeline i samu cjelinu te kako promatrati i preslikavati svijet oko sebe, kako bismo kasnije bili sposobni kreativno izražavati ideje koje imaju u sebi. Ujedno, cilj je savladati metode i tehnike s pomoću kojih se trodimenzionalan svijet okruženja prenosi „u proporciji“ na plohu papira, uz jasnoću predočavanja promatranog.

Na radionici će polaznici savladati poznavanja osnovnih načina predočavanja predmeta (3D) na podlozi (2D), metodu viziranja i „perspektive“, elemente dizajna (harmoniju, proporciju, ritam, volumen, sklad, boju i druge), postići dobru koordinaciju glave (mozga i oka) i pokreta (ruke) i drugih vještina koje će biti pomoć u kasnijem prikazivanju vlastitih kreativnih ideja.

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima.

Rok za prijave je petak 20. listopada u 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

O voditeljici

Doc.dr.sc. Danijela Domljan, rođ. Janković, mag.dizajna, članica je HDD-a u profesionalnoj kategoriji i nagrađivana dizajnerica s dvadesetogodišnjim iskustvom rada u dizajnu namještaja i obrazovanju mladih u području dizajna proizvoda od drva. Prva je dizajnerica doktor znanosti, doktorirala je s temom Oblikovanje školskog namještaja kao preduvjet očuvanja zdravlja učenika na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, gdje radi kao docent. Dosad je objavila više od 95 znanstvenih, stručnih i popularnih radova te jedan sveučilišni priručnik, održala je više od 70 predavanja na savjetovanjima i kongresima te sudjelovala na izložbama i radionicama. Članica je HDD-a, CES-a i OPA-e, ZiZD-a i brojnih povjerenstava i komisija u svojstvu dizajnera (HDD, ASOO, HGK…). Vodila je nekoliko radionica Dizajnersko crtanje za nastavnike srednjih strukovnih škola u organizaciji ASOO-a, za djecu osnovnih škola u organizaciji OPA-e te dvije radionice u okviru Design District Adventa 2016. U okviru Dizajnerske početnice HDD-a vodila je pet kontinuiranih radionica Dizajnerski crtež (2012. – 2016.).

Mjesto: Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18, Zagreb

Vrijeme: subota, 21. listopada 2017., 11 – 13.30 sati

Uzrast polaznika: viši razredi osnovne škole i srednjoškolci

Rok za prijave: petak 20. listopada u 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr

Sudjelovanje na radionici je besplatno.