Dizajnerska početnica: Dizajnerski crtež

U subotu 30. travnja 2022. godine s početkom u 10 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održat će se besplatna radionica Dizajnerski crtež. Voditeljica radionice je magistra dizajna Danijela Domljan, a rok za prijavu je petak 29. travnja u 15 sati. Radionica je namijenjena višim razredima osnovne škole i srednjoškolcima.

O radionici

Kako bismo vjerno nacrtali predmet koji vidimo ispred sebe ili prenijeli ideju (izgled zamišljenog proizvoda) koju imamo u glavi moramo znati promatrati ali i posjedovati određene vještine i znanja.

Jedna od metoda kojima se služe dizajnerice i dizajneri je dizajnerski crtež.

Dizajnerski (prostoručni) crtež je osjetilna i komunikacijska aktivnost, posebna vrsta crteža koja spaja slikarska, kiparska, grafička, arhitektonska, strojarska i druga znanja i vještine. Kao motive crtanja koristi najčešće trodimenzionalne predmete svakodnevne uporabe i primjenjuje tehniku olovke, bojice, flomastera i sličnih.

Cilj radionice Dizajnersko crtanje je naučiti polaznice i polaznike jednu od osnovnih vještina crtanja – kako vidjeti, opažati i crtati odnose dijelova cjeline i samu cjelinu, kako promatrati i preslikavati svijet oko sebe, kako bi kasnije bili sposobni kreativno izražavati ideje koje imaju u sebi. Ujedno, cilj je savladati metode i tehnike pomoću kojih se trodimenzionalan svijet okruženja prenosi „u proporciji“ na plohu papira, uz jasnoću predočavanja promatranog.

Na radionici će polaznice i polaznici savladati poznavanja osnovnih načina predočavanja predmeta (3D) na podlozi (2D), metodu viziranja i „perspektive“, elemente dizajna (harmoniju, proporciju, ritam, volumen, sklad, boju i druge), postići dobru koordinaciju glave (mozga i oka) i pokreta (ruke) i drugih vještina koje će biti pomoć u kasnijem prikazivanju vlastitih kreativnih ideja.

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima i učenicama viših  razreda osnovne škole i srednjoškolcima.

Datum održavanja: subota, 30. travnja 2022. godine, s početkom u 10 sati.  Predviđeno trajanje radionice je 2h, (od 10.00 – 12.00).

Mjesto održavanja: HDD, Boškovićeva 18, Zagreb.

Roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati  Suglasnost  za sudjelovanje djece na radionici.

Rok za prijave je petak 29. travnja 2022. godine do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

 

O voditeljici

Doc.dr.sc. Danijela Domljan, rođ. Janković, mag.dizajna, članica je HDD-a u profesionalnoj kategoriji, nagrađivana dizajnerica s više od dvadeset godina iskustva rada u dizajnu namještaja i obrazovanju mladih u području dizajna proizvoda od drva. Prva je dizajnerica doktor znanosti, doktorirala s temom Oblikovanje školskog namještaja kao preduvjet očuvanja zdravlja učenika na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, gdje radi kao docentica. Do sada je objavila preko 100 znanstvenih, stručnih i popularnih radova, jedan sveučilišni priručnik, te održala više od 90 predavanja na savjetovanjima i kongresima, sudjelovala na izložbama i radionicama. Članica je HDD-a, CES-a i OPA-e te ZiZD-a, te brojnih povjerenstava i komisija u svojstvu dizajnera (HDD, ASOO, HGK…). Vodila je nekolicinu radionica Dizajnersko crtanje za nastavnike srednjih strukovnih škola u organizaciji ASOO, za djecu osnovnih škola u organizaciji OPA te dvije radionice u okviru Design District Adventa 2016. U okviru Dizajnerske početnice HDD-a vodila je šest kontinuiranih radionica Dizajnerski crtež (2012-17).