Dizajnerska početnica – Dizajnerski crtež

U subotu, 18. rujna 2021. godine s početkom u 10.30 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica održat će se besplatna radionica za djecu viših razreda osnovne škole (od 5. – 8. razreda) pod nazivom “Dizajnerski crtež”. Voditeljica radionice je magistra dizajna Danijela Domljan, a rok za prijavu je petak 17. rujna u 15 sati.

Dragi učenici i učenice! S početkom nove školske godine pozivamo vas na jednu od prvih radionica u ovogodišnjem ciklusu Dizajnerske početnice, a devetu po redu radionicu Dizajnerski crtež, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Danijele Domljan, magistre dizajna. Radionica se do sada održavala u šest kontinuiranih ciklusa Dizajnerske početnice (2012.-2017.) u HDD-u, a zadnjih godina uvrštena je u projekt Ruksak pun kulture Ministarstva kulture i HDD-a, te putuje po školama diljem Republike Hrvatske.

Radionica Dizajnerski crtež ima za cilj probuditi vašu percepciju i vještinu promatranja stvari oko sebe – učimo kako vidjeti, opažati i crtati odnose dijelova cjeline i samu cjelinu, kako promatrati i preslikavati svijet oko sebe, kako bi kasnije bili sposobni kreativno izražavati ideje koje imaju u sebi. Ujedno, cilj je savladati metodu prostoručnog crtanja i tehniku olovke i bojice, pomoću kojih se trodimenzionalan svijet okruženja prenosi „u proporciji“ na plohu papira, uz jasnoću predočavanja promatranog. Važno je znati gledati svijet oko sebe kako bi bili sposobni vidjeti i onaj u sebi…i kako ih prikazati crtežom!

Radionica je besplatna, a namijenjena je isključivo učenicima i učenicama od petog do osmog razreda osnovne škole. Broj mjesta je ograničen, sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

Datum održavanja radionice je 18. rujna 2021.

Mjesto održavanja: HDD, Boškovićeva 18, Zagreb.

Predviđeno trajanje radionice je 2 1/2 h, (10.30 – 13.00).

Roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati  Suglasnost  za sudjelovanje djece na radionici.

Rok za prijave je petak 17. rujna 2021. do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

Radionicu vodi magistra dizajna Danijela Domljan.

 

O voditeljici:

Izv. prof. dr. sc. Danijela Domljan, rođ. Janković, mag.dizajna, članica je HDD-a u profesionalnoj kategoriji, nagrađivana dizajnerica s više od dvadeset i pet godina iskustva rada u dizajnu namještaja i obrazovanju mladih u području dizajna proizvoda od drva. Prva je dizajnerica doktor znanosti, doktorirala s temom Oblikovanje školskog namještaja kao preduvjet očuvanja zdravlja učenika na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, gdje radi kao izvanredna profesorica. Do sada je objavila preko 110 znanstvenih, stručnih i popularnih radova, jedan sveučilišni priručnik, te održala više od stotinu predavanja na savjetovanjima i kongresima, sudjelovala na izložbama i radionicama i konstantno potiče mlade na kreativni razvoj i problemsko razmišljanje. Članica je HDD-a, CES-a i OPA-e, ZiZD-a, te brojnih povjerenstava i komisija u svojstvu dizajnera. Vodila je nekolicinu radionica Dizajnersko crtanje za nastavnike srednjih strukovnih škola u organizaciji ASOO, za djecu osnovnih škola u organizaciji OPA te dvije radionice u okviru Design District Adventa 2016. U okviru Dizajnerske početnice HDD-a i projekta Ruksak pun kulture kontinuirano od 2012. godine vodi radionicu Dizajnerski crtež, a ove akademske godine predmet Uvod u dizajnersko crtanje uveden je i u obavezni nastavni plan i program brucoša koji studiraju Drvnu tehnologiju na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Sudjelovanje na radionici moguće je uz poštivanje svih važećih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.