Dizajnerska početnica – Designathon — gradovi i klimatske promjene

IzvanFokusa - 9K6A0830 (Custom)

U subotu, 3. srpnja 2021. godine s početkom u 10.30 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica održat će se besplatna radionica za djecu osnovne škole (od 8-14. godina) pod nazivom “ Designathon — klima i klimatske promjene”. Designathon radionice izvorno potječu iz Nizozemske, a kod polaznika i polaznica razvijaju vještine prepoznate kao ključne za uspjeh u budućnosti (tzv. Changemaker stav, kreativno i kritičko razmišljanje, tehnološku pismenost i međusobnu suradnju djece). Voditelj radionice je dizajner Teo Drempetić Čonkić, a rok za prijavu je petak 2. srpnja 2021. godine, u 15 sati.

 

Opis radionice

Designathon – gradovi i klimatske promjene je strukturirana design thinking radionica s elementima Maker pokreta u kojoj djeca (8-14 godina) osmišljavaju, grade i predstavljaju svoje izume-rješenja na društvena pitanja ili pitanja okoliša vezana uz UN Ciljeve održivog razvoja. Razvijena je u Nizozemskoj kako bi poticala kreativnost djece u dizajniranju boljeg svijeta korištenjem novih tehnologija.

Sudionice i sudionici radionice prvo su u fazi inspiracije upoznati s problematikom gradova i klimatskih promjena. U fazi istraživanja uče kako istraživati, prikupljati uvide i stvarati. U fazi ideacije predlagat će rješenja za stvarni problem, zatim skicirati svoje rješenje, a potom izraditi prototip rješenja i predstaviti ga ostalim sudionicima.

Na Designathon radionici kod djece se razvijaju  sljedeće vještineChangemaker stav, kreativno i kritičko razmišljanje, tehnološka pismenost i suradnja; prepoznate kao ključne vještine za uspjeh u budućnosti.

Radionica je besplatna.

Datum održavanja radionice je 3. srpnja 2021.

Mjesto održavanja: HDD, Boškovićeva 18, Zagreb.

Predviđeno trajanje radionice je 2  1/2 h, (od 10.30 – 13.00).

Djeca mogu donijeti, ako imaju,  prazne kutijice, poklopce, čašice ili druge materijale za reciklažu, od kojih će izrađivati svoje makete.

Roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati   Suglasnost  za sudjelovanje djece na radionici, te uz prijavu poslati svoj kontakt broj.

Rok za prijave je petak 2. srpnja 2021. do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

Radionicu vodi dizajner Teo Drempetić Čonkić. 

 

Više o voditelju radionice

Teo Drempetić Čonkić nesuđeni je psiholog koji je taj studij zamijenio onim za dizajnera tržišnih komunikacija. Neovisni je dizajner & copywriter. Prijašnje radno iskustvo uključuje rad u velikoj marketinskoj agenciji te u nagrađivanom dizajn studiju Maše Vukmanović.  Godinama je prisutan na većini festivala i izložbi vezanih za dizajn kao volonter, izlagač ili voditelj radionica. Od 2016. godine je kao jedan od pokretača zagrebačkog poglavlja Designathona vodio radionice pod ovom zaštićenom metodom. U međuvremenu je vodio i nekoliko design thinking radionica za odrasle, primjerice u sklopu Zagreb Design Weeka, Vizionara te Zagreb Service Jama.