Dizajnerska početnica: ‘Ajd’ nacrtaj neš’ – heroji bez plašta

ajd nacrtaj nes vizual FIN3

U subotu 22. rujna s početkom u 11 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održat će se još jedna u nizu besplatnih radionica za djecu. Voditeljica Inja Kavurić Kireta naučit će polaznike, učenike osnovne škole, kako putem istraživanja, crtanja, modeliranja i prezentiranja stvoriti vlastitog heroja i oblikovati njegov karakter bez prethodno napisane priče. Prijave za radionicu ‘Ajd’ nacrtaj neš’ – heroji bez plašta traju do petka 21. rujna do 15 sati.

O radionici

Priča bez likova ne postoji. Oni su naši heroji, vitezovi, princeze, medvjedići, izvanzemaljci, čudaci… Oni su razlog zbog kojeg napeto čitamo knjigu, gledamo crtić, kupujemo žitne pahuljice, igramo igrice, nosimo posljednje modne krikove. No oni ne bi postojali da iza njih ne stoje drugi likovi, koji možda ne izgledaju poput čarobnjaka, ali s jednakom čarolijom mogu oživjeti sve oko sebe, čak i ono što ne postoji. Oni rade u dizajnerskim i filmskim studijima, reklamnim agencijama, rade kao dizajneri, ilustratori, crtači stripova ili animatori. Stvaraju prema napisanim pričama, sloganima i scenarijima, povezujući tako stvarne i imaginarne svjetove u jedinstvenu cjelinu.

Od slikovnica do ambalaže, od animiranih filmova do odjevnih predmeta, od kompjuterskih igrica do reklamnih poruka – priča je osnova komunikacije, a likovi nositelji te priče. Bez njih priča ne postoji. Ali kako stvoriti lika bez prethodno napisane priče i kako oblikovati njegov karakter?

Na radionici ‘Ajd’ nacrtaj neš’ otkrit ćemo razne trikove putem istraživanja, crtanja, modeliranja i prezentiranja, te uz par čarobnih riječi omogućiti polaznicima da sami ožive svog heroja. Heroja bez plašta!

Ciljevi radionice

Na ovoj radionici upoznat ćemo djecu s ilustracijom kao formom vizualnog komuniciranja te ćemo im putem iskustvene metode približiti rad na oblikovanju likova (character design) – toliko bitnom segmentu u dizajnerskoj praksi.

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima osnovne škole. Rok za prijave je petak 21. rujna do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

Na Facebook stranici Dizajnerske početnice možete pročitati više o samome projektu, pratiti najave te pogledati fotografije održanih radionica. Koordinatorica programa Dizajnerska početnica je Ksenija Žakula.

O voditeljici

Inja Kavurić Kireta oduvijek crta. Ilustrirala je više dječjih knjiga i udžbenika, objavljivala stripove i izlagala radove. Kao diplomirana dizajnerica vizualnih komunikacija radila je u dizajnerskim studijima i reklamnim agencijama te kao freelancer. Posljednjih osam godina posvetila se edukaciji te predaje crtanje i ilustraciju na Studiju dizajna i vodi kreativne radionice za studente i djecu.