Dizajn TV: SINDIKAT ŽENA… Dizajn feminističkih promotivnih materijala od 1980-ih do danas

U novoj epizodi Dizajn.tv vodimo vas u šetnju izložbom “SINDIKAT ŽENA… Dizajn feminističkih promotivnih materijala od 1980-ih do danas”, U više od sat vremena video vodstva i razgovora, autorski tim izložbe, u sastavu SANJA BACHRACH KRIŠTOFIĆ, BARBARA BLASIN i MARKO GOLUB, govore o grafičkom dizajnu za autonomne ženske organizacije i inicijative u Hrvatskoj i regiji, načinu na koje su kako su se paralelno razvijale i feministička scena i sama scena dizajna vizualnih komunikacija, te kako se kroz različite fokuse, strategije djelovanja i uvjete rada mijenjao i sam pristup oblikovanju.

Izložba SINDIKAT ŽENA… Dizajn feminističkih promotivnih materijala od 1980-ih do danas predstavlja četiri desetljeća oblikovanja promotivnih materijala, publikacija, plakata i drugih oblika i strategija vizualnog komuniciranja u kontekstu djelovanja autonomnih feminističkih organizacija i inicijativa u Hrvatskoj. Izložba prikazuje raspon od skromnih produkcijskih početaka aktivistica-dizajnerica iz druge polovice 1980-ih, preko radova renomiranih dizajner/ica, agencija i studija, cjelovitih vizualnih identiteta kampanja i organizacija, do najmlađe generacije dizajnerica i ilustratorica koje oblikuju feminističko-zagovaračke ideje danas. Više o izložbi pročitajte ovdje.

 

Autori: Marko Golub, Barbara Blasin, Sanja Bachrach Krištofić
Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac
Dizajn telopa: Dejan Kršić
Urednik: Marko Golub
Produkcija: Hrvatsko dizajnersko društvo 2024.

Program Dizajn tv. / [d]razgovori i izložbeni program HDD galerije financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.