Dizajn.tv: MANE RADMANOVIĆ – Nezavisna iskustva, zavisni konteksti

U novom DIZAJN.TV videu pogledajte 60 minuta razgovora s beogradskim grafičkim dizajnerom i fotografom MANETOM RADMANOVIĆEM, koji su povodom njegove izložbe “Nezavisno i međuzavisno – 20 godina dizajna za nezavisnu scenu” održane u veljači 2023. u HDD galeriji, vodili MARKO GOLUB i SVEN SORIĆ. U razgovoru smo se osvrnuli na Radmanovićevu karijeru u proteklih dvadesetak godina, ali i zajednički analizirali neke od njegovih najvažnijih dizajnerskih i umjetničkih projekata čiji je dio prikazan na ovoj izložbi.

Mane Radmanović je vizualni umjetnik i grafički dizajner. Školovao se na Višoj školi likovnih i primijenjenih umjetnosti i na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Radmanovićevi interesi usmjereni su na polje vizualnih umjetnosti i eksperimentalnog pristupa grafičkom dizajnu, kao i edukaciji kroz brojne radionice koje drži na festivalima i konferencijama u Srbiji i regiji. Pored dizajna, aktivno se bavi  i promišlja mediji fotografije te je član fotografskog kolektiva Belgrade Raw. Njegova dizajnerska praksa traje više od dvadeset godina i uključuje različite uspješne projekte, najviše u području nezavisne kulture, ali i u suradnji s institucijama u kulturi (galerije, muzeji, kulturni centri). Na regionalnom natjecanju za najbolji grafički dizajn “Grifon” 2018.godine dobiva priznanje za kontinuirani autorski doprinos grafičkom dizajnu u oblasti nezavisne kulturne scene i suvremene umjetnosti u Srbiji, a 2021. na istom natjecanju osvaja glavnu nagradu. Živi i radi u Beogradu.

Autor i urednik: Marko Golub
Sudjeluju: Mane Radmanović, Sven Sorić i Marko Golub Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac
Dizajn: Dejan Kršić
Produkcija: Hrvatsko dizajnersko društvo 2023.

Povodom izložbe MANE RADMANOVIĆ: Nezavisno i međuzavisno – 20 godina dizajna za nezavisnu scenu HDD galerija 9. – 24.2.2023.