Designathon Zagreb 2017 – djeca kreirala prototipove za rješavanje nestašice i zagađenja vode

GCD_ZG_2017-78_preview

Dizajn centar Zagreb drugu je godinu zaredom organizirao radionicu Global Children’S Designathon za djecu u dobi od 7 do 12 godina. Trideset i troje djece je u subotu, 11. studenog, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, zajedno sa još 500-tinjak vršnjaka diljem svijeta, uz stručno mentorstvo dizajnera i arhitekata kreiralo inovativna rješenja za štednju pitke vode, njezino zagađenje ili nestašicu.

Fotografije: M. Gašparović

Radionica Global Children’s Designathon Zagreb 2017 održala se je u organizaciji Dizajn centra Zagreb, a u partnerskoj suradnji s MSU-om (Muzejem suvremene umjetnosti Zagreb) i potporu Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i Ministarstva kulture RH. Uz pomoć metode design thinkinga, djeca su kreirala prototipove proizvoda kao ilustraciju njihovog kreativnog razmišljanja na zadanu problematiku vode.

„Sudjelovanjem Dizajn centra Zagreb u globalnom Designathonu osnovnoškolcima ukazujemo na praktičnu primjenu dizajnerskog razmišljanja te ih potičemo na interdisciplinarnost pri rješavanju aktualnih problema. Važno je u djeci potaknuti empatiju te usmjeriti njihovu prirodnu kreativnost i zajedništvo u svrhu dizajniranja održivije budućnosti. Te vještine temelj su prosperiteta zajednice.” – istaknula je Ira Payer, predsjednica Dizajn centra Zagreb, hrvatskog partnera u organizaciji Global Children’s Designathon 2017.

 

Mentori radionice Designathon Zagreb 2017

Mentori radionice Designathon Zagreb 2017

 

Na ovogodišnjoj radionici Global Children’s Designathon Zagreb ulogu mentora su realizirali dizajneri i arhitekti – produkt dizajnerica Ivana Fabrio, arhitektica Mia Roth Čerina, arhitekt Roberto Vdović, produkt dizajner Vedran Kasap, arhitektica Morana Pap te dizajnerica i kustosica Nika Pavlinek.

„Kao produkt dizajnerica i docentica na Studiju dizajna u Zagrebu, svojim doprinosom ovoj radionici smatram usmjeravanje djece na rješavanje problema mimo tehnologije, jer nas ona sama po sebi neće spasiti. Prilikom osmišljavanja rješenja za nestašicu i zagađenje vode, ukazivali smo djeci da se izdignu od pojma robota te da smisle kako da se taj problem smanji – u svim fazama kada je god moguće da se on pojavi. Rješenja su, dakle, načini kako da utječemo da se manje zagađuje voda, povećanje svijesti i promjena ponašanja, a tek onda kretanje prema tehnološkim rješenjima koja mogu doprinijeti da se taj problem uspješnije riješi.“ – izjavila je Ivana Fabrio.

 

sudionici radionice Designathon Zagreb 2017

sudionici radionice Designathon Zagreb 2017

 

Pored osmišljavanja konkretnih rješenja i izrade njihovih prototipova, pred polaznicima radionice značajan je izazov bio i prezentirati svoje radove pred panelom stručnjaka koji su ove godine činili: Boris Jokić, jedan od najpoznatijih aktualnih hrvatskih pedagoga i sociologa, Vlatko Škarica, pokretač nekoliko tehnoloških startupova i Maša Milovac, predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva. Zajedničkim stavom oni su svojim pitanjima djeci pružili ohrabrenje za prezentirane ideje te ih potaknuli na dodatna razmišljanja o njihovoj daljnjoj široj primjeni.

 

sudionice radionice Designathon Zagreb 2017

sudionice radionice Designathon Zagreb 2017