DESIGN EXPOSED – Pošaljite radove za novu knjigu STEVENA HELLERA i MIRKA ILIĆA!

design exposed kolaz

Naziru se konture nove knjige uigranog tandema Mirko Ilić / Steven Heller koja bi trebala biti objavljena krajem iduće godine. Kao i s ranijim Hellerovim i Ilićevim izdanjima tema je jasno zaokružena i stimulativna, a istraživanjem su već prikupili gomilu sjajnih radova. Dobra vijest za dizajnere (i art direktore i ilustratore i fotografe) je sljedeća – autorima knjige možete pomoći i na način da sami pošaljete i ispričate priču o radovima koji na različite načine koriste motiv ljudskog tijela u dizajnu.

Mirko Ilić i ugledni njujorški kritičar dizajna i art direktor Steven Heller već petnaestak godina surađuju na projektima knjiga o dizajnu te iza sebe imaju već niz zapaženih izdanja, od Genius Moves — Icons of graphic designThe Anatomy of design, Handwritten, Stop, Think, Go, Do, Lettering Large, pa do prošlogodišnje vrlo uspješne monografije Presenting Shakespeare. Svaka od knjiga polazi od jasnog konceptualnog okvira, bazirana je na temeljitom i inkluzivnom istraživanju koje pokriva produkciju iz cijelog svijeta, a pisane su i dizajnirane tako da uhvate pažnju i zaintrigiraju ne samo dizajnere, nego i laike zainteresirane za zanimljiv i jasno strukturiran sadržaj u kojem se uvijek može pronaći nešto neotkriveno i novo.

 

dizajn: Antonio Quieros

dizajn: Antonio Quieros

 

Nova knjiga zasad nosi radni naziv Design Exposed a bavi se najrazličitijim načinima na koje dizajneri, ilustratori, fotografi i art direktori koriste motiv ljudskog tijela u grafičkom dizajnu, oglašavanju i tipografiji. Kao što i sam naziv sugerira, autori se poigravaju s idejom ‘ogoljavanja’ dizajna i zanima ih pojavljivanje tijela u kontekstu dizajna u svim njegovim aspektima – od naturalističkog prikaza, preko onog simboličkog, estetskog, pa i aspekta senzualnosti i požude.

 

dizajn: Jerzy Skakun

dizajn: Jerzy Skakun

 

Istraživanje za knjigu je već počelo, a Heller i Ilić ovom prilikom pozivaju i dizajnere, ilustratore, fotografe i art direktore da pošalju radove koji se uklapaju u navedenu temu za moguće objavljivanje u knjizi. Uzimaju se u obzir svi profesionalni radovi realizirani u tiskanoj formi i rađeni za bilo koju svrhu, ali ne i studentski radovi niti ‘osobni’ projekti.

 

dizajn: Dragana Nikolic

dizajn: Dragana Nikolić

Knjigu će objaviti njujorška izdavačka kuća Rizzoli USA na zimu / proljeće 2017 / 2018. godine, ali poziv je otvoren do 16. rujna ove godine. Detalje o pozivu i formular za prijavu rada možete pronaći ovdje ili ovdje.