Design District Zagreb poziva dizajnere i DIY entuzijaste na hakiranje IKEA proizvoda

Design District Zagreb poziva sve zainteresirane kreativce da se prijave na natjecanje Hacking IKEA i na taj način pridruže trendu prenamjene i modifikacije postojećih globalno rasprostranjenih proizvoda kojim se oni personaliziraju te prilagođavaju predmetnoj okolini u skladu s individulanim navikama, potrebama i željama. IKEA Hrvatska podržava ovo natjecanje koje organizira Design District Zagreb, novi festival dizajna za čijeg će se trajanja od 16. -19. lipnja u Zagrebu, održati natjecanje te potom izložba ‘hakiranih’ proizvoda.

Festival Design District Zagreb u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska organizira po prvi put u Hrvatskoj natjecanje pod nazivom Hacking IKEA. Pozivaju se svi zainteresirani kreativci, neovisno o dobi i statusu (profesionalni dizajneri, studenti dizajna, DIY entuzijasti, umjetnici i ostali) da sudjeluju u stvaranju novih jedinstvenih rješenja ‘hakiranjem’ postojećih proizvoda i pridruže velikoj svjetskoj zajednici ‘IKEA hackera’. Trend je postao popularan zahvaljući nezavisnom blogu www.ikeahackers.net, a u zadnjih desetak godina rezultirao je knjigama, tutorialima i tisućama novih koncepata, pri čemu u projektima ‘hakiranja’ sudjeluju rado i renomirani svjetski dizajneri.

 

Unacredenza_Photo_by_Francesco_Pepe

 

Cilj projekta je motivirati i ohrabriti na promišljanje izvan uobičajenih okvira te na traženje novih vrijednosti, mogućnosti i inspiracije u postojećim poznatim, globalno rasprostranjenim proizvodima švedskog giganta. Sa sudionicima će tijekom dva dana raditi troje iskusnih dizajnera mlađe generacije usmjerenih na konceptualni i angažirani dizajn: Nina Bačun i Ivana Fabrio iz Zagreba, te Erik Olovsson iz Stockholma, osnivač multidisciplinarnog Studija E.O. i donedavni art director branda Acne.

Zadana tema Život u kuhinji i oko nje odnosi se na prenamjenu ili modifikacija proizvoda odabranih u postojećem asortimanu tvrtke IKEA kako bi oni dobili (novu ili dodatnu) funkciju za korištenje prostorima kuhinje, blagovaonice ili smočnice, a vezano uz pripremu, konzumaciju ili skladištenje hrane. Kuhinja je u posljednjih nekoliko desetljeća doživjela veliku transformaciju, stilom uređenja, namjenom, a posebno u pogledu socijalnih interakcijama. Nekada namijenjene isključivo pripremi i konzumaciji hrane, danas su kuhinja i blagovaonica središnje točke kućanstva i prva asocijacija na intimu i toplinu doma. U njima kuhamo, družimo se s obitelji i prijateljima, pomažemo djeci pisati domaću zadaću, slavimo posebne trenutke zadržavajući njihovu primarnu namjenu pripreme i konzumacije hrane te čuvanja namirnica i posuđa.

Kako su prostor kuhinje i blagovaonice središte naših dnevnih aktivnosti, jedan od način da potrebe i očekivanja jedne obitelji budu zadovoljene jest personalizacija postojećih proizvoda koji ih opremaju.

 

Unalibreria_Photo_by_Francesco_Pepe_3

 

Prijave
Prijaviti se može isključivo putem online obrasca na službenoj stranici festivala Design District Zagreb (designdistrict.hr) od 9. do 31. svibnja 2016.g. Konačni odabir pet finalista bit će objavljen 2. lipnja na istome mjestu koje ujedno sadrži i sve ostale značajne informacije važne za tijek samog natjecanja.

Nagrade za natjecatelje
Pobjednik natjecanja Hacking IKEA osvojit će put u švedski grad Älmhult gdje je smještena IKEA of Sweden AB, kompanija zadužena za dizajn i razvoj IKEA asortimana. Tamo će sudjelovati u manifestaciji „Democratic Design Days“ te imati priliku da o produkt dizajnu sazna na samome izvoru dizajnerskih ideja tvrtke IKEA. Ostali finalisti bit će nagrađeni darovnim karticama.