Četvrtak na Planu D: NEDELJKO DRAGIĆ / ŽELJKO SERDAREVIĆ – Predavanje i promocija knjige

Prvi dan PLAN D.KONFERENCIJE, u četvrtak 8.12. od 19 do 21 sati u ORISU – Kući arhitekture posvećen je NEDELJKU DRAGIĆU! Predstavit ćemo novoobjavljenu monografiju u izdanju HDD-a koja daje pregled njegovog grafičkog dizajna i ilustracije. Osim promocije same knjige koja počinje u 19h (s gostima Nadom Beroš, Željkom Serdarevićem, Bojanom Krištofićem, Veljkom Krulčićem, Markom Golubom i Nedeljkom Dragićem), naš gost ŽELJKO SERDAREVIĆ u 20h održat će predavanje koje govori o Dragićevim “tipografskim prizorištima”, načinima na koje Dragić slovima, tekstom, u animaciji, ilustraciji, karikaturi i dizajnu gradi dinamične imaginarne svjetove. Od 17h u ORISU otvorena je i POP-UP KNJIŽARA!

Program prvog dana Plan D.konferencije pročitajte u nastavku, a više o cjelokupnom programu pročitajte ovdje.

ČETVRTAK 8.12.2022.

19:00 NEDELJKO DRAGIĆ: Grafički dizajn i ilustracija ● Promocija knjige

Lokacija: Oris – Kuća arhitekture

Dragic naslovna foto B Crnic (1)

foto: Bojan Crnić

O novoobjavljenoj knjizi govorit će povjesničarka umjetnosti Nada Beroš, autor i urednik Marko Golub, likovni kritičar Bojan Krištofić, publicist i voditelj ariva Nedeljka Dragića Veljko Krulčić, grafički dizajner i autor tekstualnog priloga u knjizi Željko Serdarević te sam Nedeljko Dragić. Ova monografija na 208 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku po prvi put okuplja Dragićev rad u području grafičkog dizajna i ilustracije, a uključuje brojne plakate, naslovnice i ilustracije knjiga (Biblioteka Vjeverica, “Uh ta matematika”…), dizajn maskota (legendarni Zagi i niz drugih), te pregled najvažnijih reklamnih filmova i animiranih špica, a dodatni tekst Željka Serdarevića o Dragićevom asemičkom rukopisu daje uvid u njegov rad iz drugog, neočekivanog rakursa. Monografiju je grafički oblikovala Sara Pavleković Preis. Knjigu na 208 stranica, na hrvatskom i engleskom jeziku, samo za vrijeme promocije moći ćete kupiti po sniženoj cijeni.

dragic 2

foto: Bojan Crnić

“Ako bismo morali objasniti specifičan značaj Nedeljka Dragića kao grafičkog dizajnera i ilustratora u samo jednoj rečenici, onda treba reći da je riječ o čovjeku čiji su dizajn i ilustracija oblikovali djetinjstvo generacija koje su odrastale u Hrvatskoj i Jugoslaviji između 1960-ih i početka 1990-ih godina. Drugim riječima, težina Dragićevog rada u ovom polju ne proizlazi iz usko strukovnih standarda, iz njegove neosporne vještine, iz neke određene estetike i stila, nego iz činjenice da je taj rad bio utkan u svakodnevne živote toliko ljudi – ako ste čitali, ili su vam čitali knjige, ako ste gledali televiziju, ako ste šetali uz police sa slatkišima, sigurno ste vidjeli neku Dragićevu maskotu, ilustraciju s ambalaže, reklamu, plakat itd. Građa predstavljena u ovoj knjizi dio je kolektivnog sjećanja generacija – slavni Zagi (maskota Univerzijade ’87), naslovnice Biblioteke Vjeverica, popularna izdanja Mladosti i Školske knjige, pakiranja žvakaćih guma (Tin i Tina), dječje hrane (Bebipapa, slatkiši tvornice Sloboda Osijek), stotine animiranih TV reklama i špica. U kontekstu povijesti animiranog filma u Hrvatskoj Nedeljko Dragić odavno ima visoko mjesto, namjera ove knjige je pokazati kako jednako takvo mjesto zaslužuje i u kontekstu grafičkog dizajna i ilustracije.” – MG

20:00 ŽELJKO SERDAREVIĆ: Tipografska prizorišta Nedeljka Dragića ● Predavanje

Lokacija: Oris – Kuća arhitekture

Serdarevic-3

Predavanje Željka Serdarevića pod naslovom Tipografska prizorišta Nedeljka Dragića rasvijetlit će nam jednu specifičnu dimenziju opusa Nedeljka Dragića koja se prostire širom cijelog raspona njegovog stvaralaštva – od karikature i filma, do grafičkog dizajna i ilustracije – a tiče se Dragićevog odnosa prema jeziku, pismu, slovima i slici. U fokusu predavanja je Dragićev asemički rukopis, u kojem upravo tekst, rukom crtana slova, stvaraju teksture i čitave krajolike otvorene različitim mogućim čitanjima. Posebna pažnja bit će posvećena Dragićevim „tipografskim prizorištima“, crtačkim kreacijama, „pisanim slikama“ u kojima slova i riječi evociraju neonski sjaj stvarnih i imaginarnih gradova, a predavanje u cjelini otkrit će nam zašto bi se za Dragićev rad trebali polako zagrijati upravo tipografi.

Dragic Oberhausen

Nedeljko Dragić, plakat za Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu, 1984.

Željko Serdarević aktivan je na kazališnoj i glazbenoj sceni od početka 1980-ih, a kao grafički dizajner afirmira se djelovanjem u sklopu Studija imitacija života (1987. – 1990.). Tijekom 1990-ih radi za kazališta i nakladnike u Austriji i Sloveniji, a 2003. godine u Zagrebu pokreće s Draganom Mileusnićem nakladu Postscriptum (Leksikon YU mitologijeOd Bauhausa do našeg doma). U suradnji s njim, oprema knjige malih nakladnika (Pelago, DAF), realizira projekte video-dizajna za kazališne i cirkuske spektakle (Tomaž Pandur, André Heller) te snima kratke eksperimentalne filmove. Serdarevićevi projekti grafičkog dizajna su kroz proteklih petnaest godina najčešće bili povezani s filmom – dizajnirao je brojna izdanja Hrvatskog filmskog saveza, identitete filmskih festivala (25 FPSDani hrvatskog filma) te plakate za filmove i filmske izložbe (Bonobostudio, Mihovil Pansini, Jagoda Kaloper). Autor je opreme niza umjetničkih monografija (Tomaž Pandur, Dunja Vejzović, Nedeljko Dragić) i izložbenih kataloga (Goran Petercol, Edita Schubert) te dobitnik nagrada Salona mladih, Zagrebačkog salona i Izložbe hrvatskog dizajna.

20:45 NEDELJKO DRAGIĆ: Dnevnik (1974.) ● Filmska projekcija

Lokacija: Oris – Kuća arhitekture

Dnevnik-u-boji small


Uspomene, sjećanja, nostalgija, otuđenost, prolaznost… teme su ovog animiranog dnevnika. Film je rađen mimo uobičajenih formi (scenarij; knjiga snimanja), a nastao je u trenutku kada je autor sjeo za crtaći stol i počeo animirati. (iz kataloga Zagreb filma)

Produkcija: Zagreb Film, 1974. Trajanje: 08’52”. Režija i scenarij: Nedeljko Dragić. Kamera: Ivan Hercigonja. Montaža: Tea Brunšmid. Glazba: Tomica Simović. Animatori: B. Teslić, Devlić, Nedeljko Dragić, Zvonimir Delač. Scenografija: Nedeljko Dragić.

17:00 – 21:00 Plan D POP-UP KNJIŽARA

Lokacija: Oris – Kuća arhitekture

knjige za akciju objava instagram

Tijekom trajanja konferencije u predvorju Orisa – Kuće arhitekture možete razgledati i kupiti po akcijskim cijenama knjige o dizajnu i vizualnoj kulturi u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva, DVK UMAS i Umjetničke radionice Petikat.