Četiri plakata iz Hrvatske dobitnici nagrada na međunarodnom natjecanju GRAPHIS POSTER

Graphis Poster Award 2024

Na međunarodnom natjecanju Graphis Poster među dobitnicima nagrada našli su se i autori iz Hrvatske. Od ukupno 584 nagrade koje su dobili autori iz cijelog svijeta, hrvatskim dizajnerima dodijeljene su 4 nagrade. Bruketa&Žinić&Grey dobili su Zlato za plakat pod nazivom Tolerancija za istoimeni međunarodni projekt, Studio Šesnić&Turković dobili su čak dvije nagrade, Srebro za plakat Izložbe hrvatskog dizajna 21/2 u našoj organizaciji i Platinu za plakat 7. kongresa sindikata pomoraca Hrvatske, a Boris Ljubičić dobio je Srebro za samoinicirani rad Noname. Više detalja o dobitnicima u nastavku teksta.

U kategoriji Social & Political Bruketa&Žinić&Grey dobili su Zlatnu nagradu za plakat pod nazivom Tolerancija. Dizajner plakata je Davor Bruketa, a autor crteža Domagoj Šokčević. Plakat je dizajniran za iznimno uspješni projekt Tolerancija, rastuću kolekciju plakata na temu tolerancije koja je od lansiranja 2017. prema konceptu Mirka Ilića izlagana više od 160 puta u stotinjak gradova i preko 40 svjetskih zemalja.

tolerance-462x680px-srgb

Tolerance, Bruketa&Zinic&Grey / Davor Bruketa

Isti plakat koji je dobio Graphisovu nagradu je povodom američkog Dana neovisnosti, 4. srpnja postavljen na njujorškome Times Squareu u okviru jednodnevne pop-up izložbe Tolerancija na kojoj se našlo preko stotinu plakata proisteklih iz ovog izuzetnog projekta.

 

Izložba Tolerancija na Times Squareu u New Yorku, fotografija: Mirko Ilić

Izložba Tolerancija na Times Squareu u New Yorku, fotografija: Mirko Ilić

Inače, i sam Mirko Ilić, pokretač projekta Tolerancija, ove godine ima čak šest nagrađenih plakata na Graphisovom natjecanju, uključujući Platinu za plakat Edip za Jugoslovensko dramsko pozorište.

 

Edip, dizajn: Mirko Ilić, Jugoslovensko dramsko pozorište

Edip, dizajn: Mirko Ilić, Jugoslovensko dramsko pozorište

 

Studio Šesnić&Turković dobitnici su čak dvije nagrade. U kategoriji Izložbe dobili su Srebro za plakat Izložbe hrvatskog dizajna 21/22 koja je početkom godine održana u zagrebačkoj Laubi u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva. Dizajn plakata potpisuju Marko Šesnić i Goran Turković, a autor ilustracije je Manuel Šumberac.

 

Izložba hrvatskog dizajna 21/22, dizajn: Šesnić&Turković

Izložba hrvatskog dizajna 21/22, dizajn: Šesnić&Turković

 

Isti autori dobili su i Platinu u kategoriji Public & Social Services za plakat 7. kongresa sindikata pomoraca Hrvatske, koji je bio izložen i na nedavnoj Izložbi hrvatskog dizajna 21/22.

7. kongres Sindikata pomoraca Hrvatske, dizajn: Šesnić&Turković

7. kongres Sindikata pomoraca Hrvatske, dizajn: Šesnić&Turković

Još jedno srebro, ovaj puta u kategoriji Promotion, dobio je Boris Ljubičić (Studio International) za samoinicirani plakat pod nazivom Noname i sloganom “Vino kao puška”.

NoName, dizajn: Boris Ljubičić

NoName, dizajn: Boris Ljubičić