Business Graphics

196_1

Novo izdanje Rockporta među 500 dizajnerskih projekata iz cijelog svijeta predstavlja radove agencije Bruketa&Žinić i tvrtke Brandoctor te Mirka Ilića, Igora Manasteriottija i Borisa Ljubičića.

Knjiga Stevena Liske donosi najinovativnije primjere suvremenog grafičkog dizajna za gospodarstvo. “Business Graphics” je izdanje naklade Rockport, jedne od najvećih svjetskih izdavačkih kuća specijaliziranih za grafički dizajn, arhitekturu, interijere, film i fotografiju.

Autor knjige Steven Liska osnivač je tvrtke Liska+Associates, specijalizirane za komunikacijski dizajn. O svojoj knjizi Liska iznosi: “Grafički dizajneri razvijaju vizualne i verbalne sisteme koje pomažu tvrtkama da identificiraju, razjasne i komuniciraju tko su, što ih razlikuje od ostalih i zašto bi klijenti trebali koristiti njihov proizvod ili uslugu. Dobra dizajnerska rješenja donose upečatljiv vizualni prikaz ključnih vrijednosti tvrtke iznoseći primarni glas kroz koji tvrtka komunicira. Pri stvaranju grafičkog dizajna za gospodarstvo potrebno je strateško razmišljanje i kreativna disciplina. Samo nakon kritičke analize dizajner može kreirati rješenja koja komuniciraju esenciju tvrtke i njenih osobina.”

Steven Liska u svoju je knjigu uvrstio čak 6 radova marketinške agencije Bruketa&Žinić i 4 rada sestrinske tvrtke Brandoctor. Predstavljeni radovi agencije Bruketa&Žinić su: vizualni identiteti za češku kemijsku kompaniju Lachner, 5. gimnaziju, pozivnice za Ribarić d.o.o., te godišnji izvještaj “Nahrani me” i “Kalendar sa srcem” za Podravku. Radovi sestrinske tvrtke Brandoctor, prve specijalizirane branding agencije u Hrvatskoj su: vizualni identitet za Tekstilpromet i Černelić poslovne interijere, te vlastiti vizualni identitet u obliku ljekovitih posjetnica i uputnica za posjet Brandoctoru. Od hrvatskih autora u knjigu su uvršteni još i Mirko Ilić s tri projekta, Igor Manasteriotti s dva projekta te Boris Ljubičić s logotipom i plakatom Hrvatske turističke zajednice.

Bruketa&Žinić: vizualni identitet tvrtke Lachner

Bruketa&Žinić: vizualni identitet tvrtke Lachner

 

Iz Liska+Associates navode da su radove Brukete&Žinića i Brandoctora odabrali između stotine pristiglih zbog toga što su njihova rješenja u isto vrijeme klasična i svevremenska. “To su svakako jedni od najboljih međunarodnih radova koje smo vidjeli.”, zaključuju.

Steve Liska: “Business Graphics — 500 Designs
that Link Graphic Aesthetic and Business Savvy”
320 stranica, tvrdi uvez, naklada Rockport 2007.
ISBN 978-1592533206