BOR S NAMA / XMAS SUPERSTORE 2012 (08. 12. 2012. – 07.01. 2013.)

U subotu 8. 12. 2012. u 12 sati u HDD galeriji otvara se izložba BOR S NAMA / XMAS SUPERSTORE 2012, kojom nastavljamo tradiciju godišnjih izložbi dizajnerskih radova koje su od 2009. do danas tematizirale blagdanske rituale, konzumersku atmosferu oko Božića i Nove godine i donosile duhovite i kritičke dizajnerske reinterpretacije božićnih/novogodišnjih rekvizita i artefakata

Koncept je ove godine proširen na razmatranje same izložbe kao imaginarnog dućana i natječajnih radova kao imaginarnih proizvoda i brendova. Sudionici natječaja pozvani su da razmišljaju o predmetu koji dizajniraju kao o tržišnom artefaktu u kontekstu prezasićene blagdanske ponude, sajmova, akcija i sniženja. Imaginarni Superstore nudi predmete koji evociraju priče, pozivaju na akciju, nude komentar društva u kojem živimo, ali i zavode, stimuliraju maštu i izmicanje iz svakodnevice. Cilj izložbe je ohrabriti i originalnu proizvodnju koja bi imala potencijal daljnjeg razvoja, i izvan okvira samog natječaja i izložbe.

05 bor s nama 3

Polazište projekta je ideja imaginarnog dućana i imaginarnih brendova u kontekstu blagdanske euforije, dijeljenja, hedonizma ali i solidarnosti, estetike raskoši ali i neobuzdanog konzumerizma. U prvim godinama natječaja, tema se širila od reinterpretacije samog božićnog drvca, prema dekoracijama, karakterističnim darovima, suvenirima, nakitu i ambalaži. Daljnje proširenje teme zapravo su potaknuli sami dizajneri/dizajnerice koji su sudjelovali na natječaju, predlažući nove i neočekivane materijalizacije ideje redizajna i komentiranja blagdanske, darivateljske i potrošačke atmosfere. Projekt je od samog početka niskobudžetan i ponajviše zaokupljen dobrim idejama, optimizmom i simboličnom distribucijom novih dizajnerskih artefakata.

05 bor s nama 2

Na izložbi će biti predstavljeno ukupno 30 radova koje je odabrao Ocjenjivački sud u sastavu Filip Despot, Ira Payer, Koraljka Vlajo (HDD), Nataša Marić (Igepa-plana papiri) i Maja Mišić (Cerovski Print Boutique). Među njima posebno izdvajamo nagrađene radove, koji će biti producirani u sklopu projekta i ponuđeni na prodaju.

Autorice postava i vizualnog identiteta izložbe, koja će ostati otvorena do 7. 1. 2012., su Ana Rimac i Marina Jukić.

05 bor s nama 4

1. nagrada
Recept za druženje
Maša Poljanec, Nina Bačun

Obrazloženje ocjenjivačkog suda:
Dvije prepoznatljive božične aktivnosti – konzumiranje hrane i druženje, poslužili su kao inspiracija za gastronomsku društvenu igru. „Recept za druženje“ je duhovit projekt koji, i idejom i izvedbom, interpretira „blagdanski duh“ bez zadiranja u lažnu sentimentalnost. Dizajnerski kvalitetno i čitko rješenje ujedno je jednostavno za izvedbu i u maloserijskoj proizvodnji.

Opis:
Najljepše provedeni blagdani su dani okupljanja najdražih na toplom uz kuhanje. Recept za druženje pokreće prijatelje da se na aktivan način uključe u organizaciju i pripremu zajedničkog slavlja. Tri različita seta razglednica Recept za druženje su pozivnice / čestitke sa uputama. Svaki set se sastoji od dva dijela; jednog jednostavnog tradicionalnog blagdanskog recepta (za 2, 6 ili 10 osoba) koji služi i kao predložak za drugi dio – prazne pozivnice na koje je moguće upisati recept za druženje po vlastitom izboru. Svaka pojedinačna razglednica je pozivnica na druženje uz kuhanje i dio je recepta. Broj gostiju i sastojaka je jednak. Onaj koji poziva ima recept i prvi sastojak, a svaki gost donosi zadani sastojak. Tek kada se svi prijatelji okupe, saznati će recept, upisati ga na svoju pozivnicu i zajedno će kuhati!

2. nagrada
Roll & Tie
Ines Vlahović

Obrazloženje ocjenjivačkog suda:
„Roll & Tie“ je naizgled jednostavan projekt koji, međutim, zahtjeva punu suradnju korisnika tj. spremnost na igru i eksperiment. Cjelovito dizajnersko rješenje obuhvaća sve elemente proizvoda – od ambalaže i prijedloga za korištenje do samog predmeta.

Opis:
Bilo da ste putnik kojem je svaka suvišna stvarčica dodatni teret ili jednostavno trebate umotati poklon, a mučno vam je i od same riječi jednokratno, ili možda trebate torbu za na plažu, a možda i vrećicu za hranu ili se trebate odijenuti kako znate i umijete, roll & tie je stvoren upravo zbog svega toga. Stvoren je da vam bude pri ruci, da vas zaigra i pruži mogućnost za vlastito kreiranje. Koristeći tehnike slične origamiju, vežite tkaninu čvorom i napraviti sve od navedenog. Inspirirajte se japanskim furoshikijem i u svakodnevnom kontekstu osmislite samo svoj način. Zarolajte pa zavežite.

3. nagrada
Antistres bor
vi?da! / Mirna Meštrović, Maja Vidović

Obrazloženje ocjenjivačkog suda:
Rad Antistres bor je duhovita, “ad hoc” reakcija na blagdanski stres. Nepretenciozan, home-made izraz dodatno suprostavlja ovo rješenje sveprisutnom božićnom sjaju.

Opis:
Antistres bor savršen je za rješavanje blagdanskog stresa na radnom mjestu ili kod kuće. Izrađen je u obliku jednakokračnog trokuta, od tri sloja folije s zračnim jastučićima koji interpretiraju okićeni božićni bor. Ekonomičan je u korištenju materijala, lagan i nelomljiv u transportu. Izbacite ljutnju, frustracije i sve loše vibracije i stisnite ANTISTRES BOR, jer ovaj ne bode već vraća dobro raspoloženje.

Pohvale:
Lombri Jela
Studio Sonda / Jelena Šimunović, Sean Poropat

Shen Zou 5 Stardust Tree
Razum&Osjećaji / Goran Martin Štimac, Nela Aviani, Željko Koprolčec

Christmas wr(e)ath

Deseto selo / Bojana Bota, Ana Ćurković Zelić, Sanja Dvornik

Boruška

Martina Brkić, Ana Zidar

Evergreen
Nina Bačun, Juan Echeverry

Bor Appetit

Ena Jurov, Željka Tkalčec

Možda su u šumi?

DIY Bor s nama / Ivana Borovnjak, Damir Bralić

Dar priča

Team Macaulay / Maša Poljanec, Maja Kolar

Posebna nagrada Muzeja za umjetnost i obrt:

letileti
J+A+ / Ana Rimac, Jelena Azinović

Opis:
Razglednica i pismo, već posve zaboravljeni način komunikacije, zamijenjen je puno bržim oblicima komuniciranja poput sms poruka, e-mailova i raznih drugih oblika čavrljanja. Ovaj prijedlog dizajnerske razglednice pokušava vratiti toplinu čestitanja pisanjem vlastitom rukom. Karakteristika ove razglednice je to što dragoj osobi šaljete toplu čestitku koja se, nakon što obavi svoju prvotnu funkciju – da prenosi poruku, pretvara u trajni predmet, odnosno božićni ukras koji zauvijek nosi fragmente tople poruke.

Pohvala MUO:

Obori me
both / Iva Galović, Nikolina Kubanović

Osim nagrađenih i pohvaljenih radova, na izložbi će biti predstavljeni i sljedeći radovi:

Šarena laža / Tvrtko Bojić,
TO DO adventski kalendar / Shushe (Sara Domniku, Marta Puntijar)
objesibor / vi? da! (Mirna Meštrović, Maja Vidović)
Daj ne pili / Razum&Osjećaji (Goran Martin Štimac, Nela Aviani)
Re-bor / Kolegice (Martina Granić, Marina Stančev, Made Turčinović, Kristina Mirošević)
Stoly Teller / Grupa VIL*e (Vlatka Blakšić, Ivona Vuletić, Lana Hudina)
Božić beg / Skroz d.o.o. (Ivana Žalac, Daniela Škarica, Margita Grubiša, Ivana Cooper)
Bon pod bor / Tim raketa (Petra Blažinčić, Hana Ciliga, Iva Ćurković, Dora Rubić)
Pri_bor / Skroz d.o.o. (Margita Grubiša, Ivana Žalac, Daniela Škarica, Ivana Cooper)
Božićna sreć(k)a / Skroz d.o.o. (Margita Grubiša, Ivana Žalac, Daniela Škarica, Ivana Cooper)
All I Want For Christmas Is / Čurke (Maja Subotić, Ana Somek)
Božićne vreće – Kapica i Jelica / trio Ofca (Ana Armano Linta, Nermana Mijić, Veljko Armano Linta)
Stainflakes / Nina Bačun i Roberta Bratović
Borbarder / Jakov Šrajer, Jelena Lukač Šrajer, Tea Pavić, Goga Pavlek
Bor’d / Jakov Šrajer, Jelena Lukač Šrajer, Tea Pavić, Goga Pavlek
Portabor / Andrej Došen, Sven Franc
Bor O’Vina / Vino&Ino (Vedran Gulin)
Jelko / Jediji (Barbara Radelja, Katarina Zlatec, Marina Andrijašević, Danijel Krznarić)


 

ORGANIZATOR:
HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo
PARTNERI PROJEKTA:
Cerovski print boutique,
Igepa – Plana,
Muzej za umjetnost i obrt
KONCEPT PROJEKTA:
Ira Payer i Koraljka Vlajo
OCJENJIVAČKI SUD BORA S NAMA 2012:
Ira Payer (HDD),
Koraljka Vlajo (HDD),
Filip Despot (HDD),
Siniša Cerovski (Cerovski Print Boutique),
Nataša Marić (Igepa-Plana)
OCJENJIVAČKI SUD ZA NAGRADU MUO:
Miroslav Gašparović (MUO),
Vesna Ledić (MUO) i
Koraljka Vlajo (HDD).
DIZAJN POSTAVA: Ana Rimac
GRAFIČKI DIZAJN: Marina Jukić
UREDNIK I AUTOR UVODNOG TEKSTA:
Marko Golub
PRIJEVOD:
Makso Herman (Jezični laboratorij)
Hvala: Bojan Krištofić
Natječaj organizira i provodi Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD)
u suradnji s tvrtkama Igepa-Plana i Cerovski Print Boutique.
Program HDD galerije podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb
HDD GALERIJA
Boškovićeva 18, Zagreb
VODITELJ GALERIJE: Marko Golub
TAJNIŠTVO: Mirjana Jakušić
RADNO VRIJEME
PON – PET: 10 – 20h
SUBOTOM: 10 – 15h