‘Ajd’ nacrtaj neš’: upakirana priča!

U subotu 28. listopada 2023. godine s početkom u 10 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica održat će se još jedna u nizu besplatnih radionica za djecu viših razreda osnovne škole i srednjoškolce pod nazivom ‘Ajd’ nacrtaj neš’: upakirana priča! Voditeljica radionice je dizajnerica vizualnih komunikacija Inja Kavurić Kireta, a rok za prijavu je 27. listopada do 15 sati. Na ovoj radionici upoznajemo polaznike i polaznice s ilustracijom kao jednom od formi vizualnog komuniciranja.

O radionici

Ambalaža, osim funkcije zaštite svog sadržaja, vrlo često služi i kao reklama proizvoda te privlači svojim izgledom, oblikom, bojom, slovima ili slikom. Koji puta ne uspijevamo odoljeti i kupimo proizvod upravo zbog kutije, vrećice ili omota u kojem je upakiran. Ambalaža nam pruža puno informacija o samom proizvodu – kojih je dimenzija, materijala, načinu korištenja, roku trajanja… a one se vrlo često, osim u tekstualnom, pojavljuju i u obliku različitih crteža, simbola ili dijagrama. Često važnu ulogu imaju i maskote koje prezentiraju proizvod, koje su uočljive i prepoznatljive i utječu na našu percepciju proizvoda.

Kako oblikovati maskotu koja odgovara sadržaju proizvoda? Na radionici ‘Ajd’ nacrtaj neš’- upakirana priča! upoznajemo polaznike i polaznice s ilustracijom kao jednom od formi vizualnog komuniciranja, prisutnom u svim medijima od tiskovnih materijala i ambalaže, animiranih filmova, kompjuterskih igrica do odjevnih predmeta i reklamnih poruka. Iskustvenom metodom, putem istraživanja, crtanja, oblikovanja i izrade modela, stvaramo likove/maskote (character design) koji svojim izgledom i karakteristikama upotpunjuju sadržaj ambalaže na kojoj su aplicirani. Maskote postaju vizualni nositelji informacija o samom proizvodu.

Cilj radionice je na jednostavan i pristupačan način približiti procese oblikovanja maskote za proizvode, stvaranja veze između izgleda maskote, vrste proizvoda, oblika i materijala ambalaže kao i stvaranja emotivne povezanosti između korisnika proizvoda i maskote.”

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima.

Predviđeno trajanje radionice je 3h.

Roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati  Suglasnost  za sudjelovanje djece na radionici.

Rok za prijave je petak 27. listopada do 15 sati na mail: dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

O voditeljici radionice:
Inja Kavurić Kireta oduvijek crta. Radila je ilustracije za dječje knjige i udžbenike, za brojne tvrtke i časopise, objavljivala stripove. Kao diplomirana dizajnerica vizualnih komunikacija radila je u dizajnerskim studijima i reklamnim agencijama te kao freelancer. Zadnjih godina posvetila se edukaciji te predaje crtanje i ilustraciju na Studiju dizajna i vodi kreativne radionice. Bavi se istraživanjem kreativnih procesa, a područje interesa nalazi i u character designu. Omiljeno joj je pitanje “Što ako…?”.