Marko Rašić

Marko Rašić

  • Creative director
  • Rašić+Vrabec

Kontakt

markorasic@gmail.com

Mreže


Gradine, Gomile i špilje

Tipografska prostorna instalacija za postav izložbe Gradine, gomile i špilje

Izložba u Etnografskom muzeju u Dubrovniku predstavlja i otkriva bogatsvo arheoloških nalaza na zapadnom dubrovačkom području. Čak 769 nalazišta je locirano, mapirano i istraženo. Zadatak studija Rašić+Vrabec je bio predstaviti 35 najbitnijih gradina, gomila i špilja sa pripadajućim artefaktima i to u zahtjevnom 500 godina starom izložbenom prostoru koji je nekoć korišten za spremanje žitnice (Rupe).

Kako bi postigli željeni vizualni kontrast između izložbenih elemenata i starog kamenog zida, osmislili su izložbene elemente u obliku tipografske prostorne instalacije. Teme „Gradine“ i „gomile“ su prezentirane na gigantiziranim slovima i geometrijskim elemenatima iz vizualnog identiteta. Sve je moralo biti pažljivo montirano kako se ne bi oštetio originalni stari zid.

Za temu „Špilje“ je osmišljena posebna samostojeća instalacija koja se sužava prema izlazu pa posjetitelj ima osjećaj kao da stvarno prolazi kroz špilju, a fotografije i tekstovi na temu špilja su printani na citylight platnu.

Vizualnim identitetom izložbe je naglašeno mnoštvo lokaliteta i nalazišta, a kako bi bio postignut totalni dizajn izložbe, geometrijski oblici iz vizuala su konzistentno korišteni i u samom postavu na način da su pretvoreni u izložbene elemente.

001_IMG_3009_ 014_IMG_3068 004_WMR_5969 12_WMR_5922 006_foto34100 web-_MG_3035-Edit web-_MG_3011-Edit
Povratak na listu radova