Marko Rašić

Marko Rašić

  • Creative director
  • Rašić+Vrabec

Kontakt

markorasic@gmail.com

Mreže


Miroslav Kraljević – retrospektiva

Izložba povodom stote obljetnice smrti Miroslava Kraljevića, obilježena je dosad njegovom najvećom retrospektivom. 190 izložaka postavljeno je u dvanaest dvorana prvog kata Moderne galerije. O Kraljevićevu značaju u hrvatskoj umjetnosti i snažnom utjecaju na generacije umjetnika svjedoče njegove slike, crteži, grafike i skulpture nastale u nepunih šest godina intenzivnog stvaralaštva.

Postav posjetitelja na početku uvodi u prostorno-vremenski kontekst umjetnikovog djelovanja s naglaskom na 5 gradova (Požega, Beč, Zagreb, Munchen i Pariz), koji su ključni u njegovoj karijeri. Kroz ostatak izložbe Kraljevićeva djela su grupirana i obrađena po cjelinama: život i djelo, velegrad, animalistika te Kraljević i Požega. Unutar svake cjeline pojedini radovi su izdvojeni i naglašeni te se uz ta ključna djela, na velikom formatu, nalazi i komentar kustosa.

Ritam kretanja kroz različite teme postignut je pažljivom podjelom na „bijele“ i „crne dvorane“, a „pauzu“ između pojedinih dionica čine autorske instalacije tj. zasebno dizajnirani prostori koji interpretiraju glavne karakteristike umjetnika.

Dvije takozvane interpretacijske sobe su „Otkrivanje Kraljevića“ u ovalnoj dvorani i soba „Kako gledati Kraljevića?“ na samome kraju izložbe. U ovalnoj dvorani postavljena je šuma monumentalnih stupova/panoa sa specifičnim detaljima iz umjetnikovih slika, a tek kretanjem kroz sobu i pogledom iz raznih kutova posjetitelj postupno otkriva različite priče koje tvore motivi sa drugih strana stupova. Dio instalacije su i citati povjesničara umjetnosti koji dodatno objašnjavaju umjetnikov rad.

Završna dvorana s instalacijom „Kako gledati Kraljevića?“ osmišljena je kao meditativni ambijent u kojemu se može sjesti, odmoriti i promisliti još jednom o umjetnikovom radu. Tehnikom 3d mapiranja prikazani su zanimljivi detalji sa umjetnikovih radova grupirani prema temama: animalizam, eros, grad, lice, oči, ruke, sakralno itd. A na zidu su iscrtani uvećani likovi inspirirani Kraljevićevim crtežima koje ovdje možemo vidjeti i doživjeti u novoj dimenziji i novom mediju.

08_map_00_IMG_6390aaa 03_map_00_IMG_6406_1_r map_IMG_6401 IMG_6407_r 09_map_DSC_0495_oaa 06_DSC_0531_o_SVJETLIJAaaa _MG_1247 03_DFabijanic_8321_o 02_DFabijanic_8298_oc 01_DSC_0316_o1
Povratak na listu radova