Ljubica Marčetić Marinović

Ljubica Marčetić Marinović

  • stalno zaposlena
  • docentica

Kontakt

Ljubica Marčetić Marinović
Postrojbi specijalne policije Zadar 10, 23000 Zadar
tel: 023 400 077, mob: 098 273 473
e-mail ljubicamarceticm@gmail.com


Odijelo ne čini čovjeka

Plakati su oblikovani za suvremenu plesnu predstavu “Odijelo ne čini čovjeka”, kazališne udruge Zalet, Zadar

U predstavi, odjeća je samo sredstvo istraživanja prostora, svojim tijelima plesačice stvaraju različite volumene, u potpunosti negirajući temeljnu funkciju odjeće. Na tragu te ideje, postavila sam pitanje – što odjevni predmet nudi kao mogučnost u “dvodimenzionalnom prostoru”, odnosno plohi?

Izabrali smo različite odjevne predmete, pojedine izrezali na djelove i na njih otisnuli informacijski tekst. Kaširali smo ih ljepilom za tapete na oglasne površine. Taj je postupak suprotan postupku u predstavi. Kaširanjem, mogući prostor volumena odjeće je “nestao”. Međutim, nastala ploha odjeće, nije definirana formatom, koji je u pravilu neizbježan kada koristimo papir za materijal plakata, tako da novonastali oblici ispituju mogući prostor, ali sada u dvije dimenzije.

Svaki je plakat doslovno različit, odnosno jest – original. Različiti karakteri odjevnih predmeta pružaju širok spektar “čitanja” odnosa čovjeka i odjeće. U konačnici, na javnim oglasnim plohama, plakati funkcioniraju kao instalacija.

Povratak na listu radova