Ada Kezic

Ada Kezic

  • produkt/industrijski dizajner
  • freelancer/vlasnik A1 FORMAT product&interior design studio

Kontakt

A1 FORMAT product&interior design studio
sjedište
Davorina Bazjanca 29
10000 ZAGREB
mob. +385/95/9021044
info@a1-format.hr (info@adakezic.com)
www.a1-format.hr (www.adakezic.com)
studio/showroom
Gajnice 20
10090 Zagreb


TriSq - sustav urbane opreme

TriSq – sustav urbane opreme

dizajn: Ada Kezić, magistar dizajna
godina realizacije: 2012.
proizvodnja: Notos d.o.o.
fotografija: Dražen Lapić

Sustav urbane opreme „TriSq“ namijenjen je ponajprije opremanju eksterijera poput javnih parkova, gradskih trgova, šetnica, vrtova, stajališta (autobusnih, tramvajskih, željezničkih), kolodvora te privatnih vrtova i okućnica. Može se primijeniti i u interijerima javnih ustanova i objekata (shopping-centri, škole, muzeji, galerije, ulazni prostori itd.).

„TriSq“ dolazi od engleskog pojma „tri square“, što je naziv za kutnik, jedno od osnovnih stolarskih pomagala. Ovaj element u obliku slova „L“ kombinira se na vrlo jednostavan način s drugim elementom u obliku obrnuto postavljenog slova „U“ čime se stvara bezbroj varijanti različitih oblikovnih cjelina, a da ih se ne ograničava ni veličinom ni tipologijom. Koristeći cjelovito drvo kao osnovnu građu (slavonski hrast, bor, smreku, jelu), angažiranjem domaće primarne prerade drva (pilane), domaćih proizvođača te uz inovativan dizajn proizvoda, izradila je prepoznatljiv i konkurentan proizvod za tržište. Klupe s naslonom i bez naslona, kao i male klupice/držači bicikala elementi su od cjelovitog drva, oblika slova „L“ i obrnuto postavljenog slova „U“, međusobno poprečno učvršćenih sistemom od inoks-cijevi.

Elementi oblika slova „L“ mogu se pomaknuti ulijevo ili udesno 32 cm, odnosno 64, 96 i najviše 128 cm, čime se dobiva veća uporabna površina klupa i držača bicikala. Osnovna je duljina klupa 190 cm i mogu se produžiti na 222, 254, 286 i 318 cm, klupica/držač bicikala sa 109 cm na 141 cm.

Budući da se osnovni oblici pojavljuju u obliku slova „L“ i obrnuto postavljenog slova „U“ te postoji horizontalni i vertikalni pomak jednih i drugih oblika, tj. elemenata koji su različite debljine, dobivamo zanimljivu igru različitih površina. Oba se elementa ponavljaju kod oblikovanja klupe i klupice/držača za bicikle, dok se oblik slova „L“ ponavlja kod koševa za smeće, zaštitne ograde za stabla i posuda za cvijeće. Stupići za zaustavljanje prometa pojednostavljeni su i ogoljeni na oblik slova „I“. Finalni se proizvod sastoji od jednostavnih elemenata maksimalno prilagođenih efikasnoj proizvodnji te se minimalističkim pristupom dizajniranju proizvoda naglašava ljepota i toplina drva.

Predviđena je primjena više vrsta cjelovitog drva prema izboru naručitelja:

– slavonski hrast (zemlja podrijetla Hrvatska)

– bor (zemlja podrijetla Hrvatska)

– smreka, jela (zemlja podrijetla Hrvatska)

– ariš (srednja Europa)

– tik (egzota)

Nagrade i priznanja:

2012. ambienta – brončana plaketa Mobil Optimum

 

trisq_03 trisq_02 trisq_04 trisq_05 trisq_06 trisq_07 trisq_08 trisq_09 trisq_10 trisq_11 trisq_13 trisq_14
Povratak na listu radova