VIDEO: Priča o knjizi U RITMU DODIRA

Pogledajte kratki dokumentarni video o katalogu izložbe U ritmu dodira snimljen u skopu izložbe HAMPER: 10 PRIČA O OBLIKOVANJU KNJIGA. O oblikovanju knjige govore dizajneri IVANA VUČIĆ i TOM JURA KAĆUNIĆ. Knjiga, odnosno katalog istoimene izložbe, je nastala s idejom da bude jednako intrigantna videćima, slabovidnima i slijepima, a svojim oblikom podsjeća na specifičnu formu igre Domino koja je postala središnji motiv vizualnog identiteta cijelog projekta.

“Dok iza Hamperovih radikalnijih poigravanja s konvencijama oblikovanja knjiga najčešće stoji želja za stimuliranjem čitateljeve pažnje i za sukreiranjem značenja, u slučaju kataloga izložbe U ritmu dodira motivacija za stvaranje „drukčije“ knjige proizlazi i iz vrlo složenog praktičnog problema: kako stvoriti knjigu koja će zadovoljiti potrebe triju grupa korisnika – videćih, slabovidnih i slijepih – čija se interakcija s knjigom odvija na sasvim različite načine. Hamper je rješenje pronašao u još jednom sretno uočenom setu analogija. Prisjetivši se izjave jedne slijepe osobe kako je Domino jedina društvena igra u kojoj slijepi i videći uživaju podjednako, dizajneri su specifičnu formu Domina odabrali kao središnji motiv vizualnog identiteta cijele izložbe, što se potom dosljedno prelilo i u oblikovanje kataloga. U većini izdanja dostupnih na tržištu pločice Domina imaju reljefne oznake brojeva i „pragova“ među njima, a i same oznake bazirane su na sličnom sistemu kao Brailleovo pismo, pri čemu su brojke Domina istaknute u gridu od devet polja (3×3), dok ih Brailleica ima šest (2×3). Logo izložbe i naslovnica kataloga dizajnirani su po uzoru na Domino, pri čemu je na lijevoj polovici naslov ispisan Brailleicom, a na desnoj latiničnim pismom. Izduženi horizontalni format kataloga definiran je prema proporcijama Domina, dok su u samoj knjizi naizmjenično korištene tri vrste tiska – offset kojim su otisnuti tekstovi za slijepe i slabovidne i manji dio dokumentarnih fotografija s otvorenja izložbe, potom (reljefni) slijepi tisak za tekstove ispisane Brailleovim pismom, te sitotisak za taktilne reprodukcije umjetničkih djela prikazanih na izložbi. Taktilne reprodukcije bazirane su na pažljivo kadriranim fotografijama djela, kojima se sitotiskom dodaje reljefnost koja ističe karakteristične teksture prikazanog, obrisne linije i slično. Već iz ovog je vjerojatno dovoljno jasno koliko je realizacija knjige U ritmu dodira tehnološki kompleksna, koliko istraživanja, pripreme i tiskarskih proba je bilo potrebno da bi knjiga funkcionirala i još pritom izgledala decentno. Ipak, samo taj središnji, najopsežniji i najvažniji dio knjige doista objedinjuje prezentaciju sadržaja za sve skupine čitatelja. Budući da uvodni dio knjige sadrži jako puno teksta, u njemu je napravljen svojevrsni kompromis – komunikacijski je gradiran tako da je prvi dio predgovora otisnut slovima veličine 17 točaka sa širokim proredom i očigledno namijenjen slabovidnima, dok je drugi, koji sadrži interpretacije radova, u veličini 9 točaka. Ovaj kompromis bio je uvjetovan budžetnim ograničenjima, naime kada bi katalog sadržavao sve tekstove preslovljene u Brailleicu, morao bi imati više stotina stranica. Uvodni tekst na Brailleovom pismu stoga je otisnut u dodanoj knjižici tiskanoj u tiskari Hrvatske knjižnice za slijepe, a audiosnimka predgovora s pridodanim izjavama umjetnika o svojim radovima umetnuta je u korice knjige, tako da na kraju nitko nije isključen.”

(Marko Golub, iz teksta Hamperovi taktilni fetiši – o dizajnu knjiga Ivane Vučić i Toma Jure Kaćunića)

Autor videa: Marko Golub
Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac
Grafika: Hamper studio
Asistentica produkcije: Ora Mušćet
Produkcija: HDD 2019.

Podaci o knjizi: izdavač: Galerija Klovićevi dvori / urednica: Liljana Velkovski / oblikovanje: Ivana Vučić & Tom Jura Kaćunić
(Hamper studio) / tipografija: Gotham Narrow, Gotham, Braille / tisak: Printera grupa, Hrvatska knjižnica za slijepe, REM-B / mjesto i godina: Zagreb, 2014.

Izložba HAMPER: 10 PRIČA O OBLIKOVANJU KNJIGA realizirana je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Izložbeni i diskurzivni program HDD galerije sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova. Portal Dizajn.hr sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.