Promocija PREGLEDA HRVATSKOG DIZAJNA i vodstvo kroz IZLOŽBU HRVATSKOG DIZAJNA 21/22!

U srijedu 25. siječnja u 18 sati u LAUBI – KUĆI ZA LJUDE I UMJETNOST održat će se promocija PREGLEDA HRVATSKOG DIZAJNA 21/22 i besplatno stručno vodstvo kroz IZLOŽBU HRVATSKOG DIZAJNA 21/22! U sklopu promocije moći ćete kupiti ovo novo, raskošno izdanje na 500 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku koje donosi najbolje hrvatske dizajnerske radove iz protekle dvije godine, kao i pregršt intervjua i tekstova o suvremenom hrvatskom dizajnu. U promociji i vodstvu sudjelovat će urednik Pregleda Marko Golub te članovi žirija Izložbe hrvatskog dizajna Dario Dević i Zlatka Salopek. Ulaz je, samo za vrijeme promocije i vodstva, besplatan.

Pregled hrvatskog dizajna 21/22, sve fotografije knjige: Monika Džakić

Cijena knjige u slobodnoj prodaji je 35 eura, pri čemu članovi Hrvatskog dizajnerskog društva imaju popust od 50%. Na samoj promociji imat ćete priliku kupiti i nekoliko drugih recentnih izdanja HDD-a po sniženim cijenama. Tiskana publikacija Pregled hrvatskog dizajna 21/22 na 500 stranica uključuje sve radove selektirane za izlaganje u sklopu bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 21/22 s reprodukcijama i opisima, ali ova knjiga predstavlja više od samog kataloga manifestacije. U prvom segmentu od više od 100 stranica uključuje tekstove i intervjue s domaćim i međunarodnim stručnjacima u području prakse, kritike i teorije dizajna, kako o tekućim, tako i o metodološkim, društvenim i kulturnim aspektima same dizajnerske prakse.

 

Foto: Monika Džakić

Foto: Monika Džakić

 

Među njima je i ekstenzivan tekst o dizajnerskoj praksi ovogodišnjeg dobitnika Nagrade HDD-a za životno djelo Borisa Ljubičića, kao i razgovori s članovima međunarodnog ocjenjivačkog suda Izložbe: Ajdinom Bašićem, Robertom Čankom, Dariom Devićem, Kostasom Medugorcem, Natašom Njegovanović, Lukom Perićem, Cvetkom Požar i Zlatkom Salopek Radić.

 

Foto: Monika Džakić

Foto: Monika Džakić

 

Posljednji dio publikacije daje i detaljan pregled svih aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva u protekle dvije godine, odnosno u razdoblju između dva izdanja Pregleda hrvatskog dizajna. Publikacije Pregled hrvatskog dizajna u tom su smislu nastojanje da se sadašnji trenutak hrvatskog dizajna kontekstualizira, kritički propita i arhivira.

 

Foto: Monika Džakić

Foto: Monika Džakić

 

Najveći segment publikacije sadrži detaljan prikaz svih selektiranih radova u osam kategorija. Osim grafičkih i fotografskih reprodukcija, svi radovi predstavljeni su i kratkim tekstovima koji objašnjavaju polazišta, ideje i proces realizacije projekata. Pregled hrvatskog dizajna 21/22 otisnut je na papiru Magno Volume 135g i 300g Sponzor papira je Igepa Plana d.o.o., čija je podrška ne samo važna za ovo izdanje, nego i za cjelokupni izdavački program HDD-a. Publikacija je izdana uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

 

Foto: Monika Džakić

Foto: Monika Džakić

 

Autori tekstova i priloga u knjizi su Marko Golub (koji je i njen urednik), Zlatka Salopek, Maša Milovac i Ora Mušćet. Dizajn i prijelom potpisuje Maja Draganić sa studiom Šesnić&Turković kao autorima vizualnog identiteta i postava izložbe.

 

Foto: Monika Džakić

Foto: Monika Džakić

Više o izložbi

Izložba hrvatskog dizajna središnja je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja, podijeljene u ukupno osam profesionalnih i studentskih kategorija: Dizajn vizualnih komunikacijaIndustrijski / produkt dizajnDizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcijaDizajn ambalažeModni i odjevni dizajnCjeloviti projekt / proizvodProstorne i grafičke intervencije i sistemi te Koncept / inicijativa / kritički dizajn. Izložba se ove godine po prvi put održava u novom prostoru, Laubi – kući za ljude i umjetnost, nakon 10 godina suradnje s Muzejom za umjetnost i obrt koji je zbog oštećenja nastalih u potresu u procesu obnove. Online verziju izložbe možete pregledati na ovom linku: https://izlozba.dizajn.hr/2122/ Izložba u Laubi je, kao što smo već objavili, produljena do nedjelje 29. siječnja!

 

Foto: Damir Žižić

Foto: Damir Žižić

 

Nagrada HDD-a za životno djelo dodijeljena je dizajneru Borisu Ljubičiću, a Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva ove je godine osvojio Centar za posjetitelje Crna Roda (tim autora: Clinica studio, Roth i Čerina, Niko Mihaljević, Ivana Fabrio, Franka Tretinjak, Borna Demel, Novena i Vanja Cuculić).

 

Fotografija: Damir Žižić

Fotografija: Damir Žižić

 

Osim ovog projekta, za Veliku su nagradu bili nominirani izdavačka inicijativa Oaza Books (Oaza / Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar, Maša Poljanec), koja je osvojila nagradu u kategoriji Koncept, inicijativa, kritički dizajn te Publikacije Kunsthalle Wien (Dejan Kršić i Lana Grahek), koje su nagrađene u kategoriji Dizajn vizualnih komunikacija. Sve nagrađene radove možete pregledati ovdje.