PROLAZI VREMENA: Haustori i stubišta Donjeg grada (15. – 30.12.2022.)

U četvrtak 15. prosinca u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba PROLAZI VREMENA: HAUSTORI I STUBIŠTA DONJEG GRADA, autorica MIRANDE HERCEG i KSENIJE JURINEC. Nakon projekta “Kamo bez dizajna?”, realiziranog u sklopu programa Centar oblikovanja svakodnevice, autorice su ponovno u terenskom istraživanju, ovoga puta – zagrebačkih donjogradskih haustora. Pristupaju temi koja ih obje zaokuplja: privatno, kao stanovnice zagrebačke donjogradske četvrti, i profesionalno, kao dizajnerice koje zanima oprema javnih i zajedničkih prostora, a to je u ovom projektu oprema zajedničkih suvlasničkih dijelova stambenih zgrada.

Iz teksta Ksenije Jurinec i Mirande Herceg:
“Mnogi žele živjeti u okruženju koje ih inspirira, hrani svojom ljepotom, proširuje um i duh. Uspješno oblikovana okruženja rezultat su borbe da se izgradi nešto vrijedno, borbe za koju ljudi žive jer im daje iskusiti životnu radost. Ovim projektom istražujemo i aktualiziramo pitanje opremanja zajedničkih suvlasničkih dijelova stambenih zgrada. Izložbom adresiramo problem nedostatka znanja, podataka i pripovijesti o „total dizajnu“.

 

Prolazi vremena - 01

 

Haustori su proizvod sinergije projektanata, brojnih obrtnika, stanara, ali i procesa usklađivanja racionalnog i emotivnog. Ljepotom i posebnom pažnjom za detalje, u skladu sa znanjima i vještinama baštinjenima i razvijanima tijekom povijesti, stvorena su divna funkcionalna i kvalitetna rješenja (poput bakrenih vrata stambene zgrade Aladara Baranyaija i kuće Frank Viktora Kovačića, staklenih umetaka u podovima stubišta stambene zgrade Drage Iblera na Ribnjaku i stambene zgrade Kemikalija Drage Galića na Trgu Petra Svačića, terazzo stubišta stambene zgrade Zagrebačke ledane Stjepana Planića u Bauerovoj i brojnih drugih). Oštećenje baštine je kulturna i povijesna šteta koja potiče na napuštanje. Evidentiramo potrebu za zajedničkom brigom za očuvanje povijesnih spomenika, mjesta i memorija koje ostavljamo iza sebe na ponos budućim generacijama. Ukazujemo i na disfunkcionalnost zajednice u očuvanju baštine od devastacije grafitima.

 

Prolazi vremena - 02

PROSTORI GRANICA
Dotičemo li granicu slobode tu gdje to što činimo ne ugrožava drugoga ili je ona tamo gdje to što činimo ima pozitivan utjecaj na kulturu, društvo, okoliš i buduće generacije? Interakcijom sa stanarima, kao direktnim korisnicima i svjedocima prostora i života u višestambenim zgradama, dokumentiramo njihova razmišljanja i stavove te otkrivamo njihovu razinu svijesti o okruženju, kvaliteti i vrijednosti zajedničkih prostora, povijesnog konteksta zgrade u kojoj stanuju, aspekata zaštite objekta te što im uopće znači baština: predstavlja li im ona vrijednost, žele li je čuvati i restaurirati, žele li je obnavljati unoseći suvremenu opremu i materijale ili je pak žele potpuno promijeniti. Izložbom propitujemo koliko stanare uopće zanima zajedničko, s obzirom na to da su češći primjeri u kojima je vidljivo veliko financijsko ulaganje i angažman oko uređenja stana, dok se o zajedničkim prostorima ne razmišlja kao o nečemu vrijednom pažnje i brige. Izložba Prolazi vremena svojevrsni je model poticanja publike na promišljanje o kvalitetnijem održavanju haustora i stubišta te valorizacije vrijednosti čuvanja opreme zajedničkih dijelova zgrade. Također, u jednom dijelu izložbe, kompariramo različite koncepte otvaranja zona privatnog prostora javnom korištenju te različite načine čuvanja granica javnog i privatnog.

 

Prolazi vremena - 03

BAŠTINA I IDENTITET

Povijest donjogradskih haustora ispisali su istaknuti domaći i međunarodno renomirani projektanti. Svaki svojim posebnim stilom dali su različit rukopis, izrazili su svoju misao i ostavili važan trag u ljepoti prostora. Izložba obuhvaća i bilježi ostvarenja od razdoblja historicizma, secesije, preko modernističke arhitekture do suvremenih projekata. Kroz više od 3000 fotografija u više od 200 haustora obrađeni su primjeri reprezentativnih objekata poput kuće Stern Aladara Baranyaija, zgrade Bezuk Ede Schöna u Boškovićevoj, Kovačićeve zgrade u Masarykovoj, Planićeve zgrade Napredak, Galićeve na Svačićevu trgu, do Ban centra i Parka kneževa.

 

Prolazi vremena - 04

U našem izrazito terenskom istraživanju, koje je obuhvatilo širu zonu Donjega grada, od Savske ulice do Bauerove pa i do Gradske četvrti Medveščak odnosno Ribnjaka, bilježimo opremu zajedničkih dijelova stambenih zgrada te u razgovorima sa stanarima, predstavnicima struke (arhitektima, restauratorima, dizajnerima i majstorima obrtnicima) otkrivamo potencijalne namjere i mogućnosti njihova održavanja ili obnove. Uz rad proveden in situ, pretražujući brojnu literaturu tražeći zapise, stručne tekstove ili osvrte o opremi haustora i stubišta višestambenih zgrada, otkrivamo tek malo podataka i tekstova, osim ako nije riječ o najznačajnijim javnim objektima ili rezidencijalnim palačama.

Prolazi vremena - 05

Prolazeći kroz vrijeme i vrativši se u sadašnjost, u vrijeme COVID-a i teških političkih prilika, može se primijetiti da je pristup korištenju lokalnim resursima, uslugama lokalnih obrtnika i proizvođača postao na novi način aktualan, ali i neizvjestan, što, uz postojeći problem destruktivnog odnosa prema baštini, može dovesti do nepovratnog nestajanja autentičnih, originalnih povijesnih zagrebačkih donjogradskih stubišnih ambijenata.”