Četvrtak na Planu D: OAZA • SANJA ROTTER • IVICA MITROVIĆ & OLEG ŠURAN • POP-UP KNJIŽARA

plan d cetvrtak

Danas smo u ORISU od 16 sati, kada otvaramo POP UP KNJIŽARU, a s predavanjima krećemo u 18:00! IVICA MITROVIĆ i OLEG ŠURAN otvaraju Plan D.konferenciju predavanjem o opsesiji suvremenog svijeta distopijskim budućnostima i spekulativnoj dizajnerskoj praksi, SANJA ROTTER govorit će o dizajnu, konzumerizmu i odgovornosti prema okolišu u kontekstu oblikovanja ambalaže, a s umjetničkom organizacijom OAZA razgovarat ćemo o njihovim brojnim multidisciplinarnim projektima s naglaskom na recentnoj izdavačkoj djelatnosti pod krovnim imenom OAZABOOKS. Cijeli dan, od 12 do 19 sati, u HDD galeriji možete pogledati i izložbu MIRKA ILIĆA “Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta”. Vidimo se u Orisu – Kući arhitekture, nemojte kasniti jer je broj mjesta ograničen!

Ovogodišnja Plan D.konferencija – Tektonski pomaci / Tectonic shifts – tematski je odgovor na stanje u kojem smo se našli u osvit novog desetljeća, u potresenom gradu i svijetu transformiranom globalnom pandemijom. Vrata Orisa – kuće arhitekture otvaraju se već od 16 sati – u predvorju ćete u Pop-up knjižari moći razgledati i kupiti po akcijskim cijenama brojna recentna domaća izdanja na temu dizajna i vizualne kulture. Točno u 18 sati krećemo s predavačkim programom u kojem prvi dan nastupaju Ivica Mitrović & Oleg Šuran i Sanja Rotter, a večer zaključujemo razgovorom s umjetničkom organizacijom Oaza. Sutra nastavljamo program s novim gostima: kolektivom M28, Borutom Vildom i Mirkom Ilićem! Cijeli program Plan D.konferencije od četvrtka do subote 23 – 25. rujna pogledajte ovdje!

 

Četvrtak 23.9.

18:00 Ivica Mitrović & Oleg Šuran – Kako vratiti oduzetu budućnost? ● Predavanje

Lokacija: Oris – kuća arhitekture

_DAR3445

Spekulativna dizajnerska praksa se već više od 20 godina bavi našim odnosom s tehnologijom (a neizbježno i društveno, političkim i ekonomskim kontekstom). Zadnjih je godina često kritizirana zbog bježanja u distopijske budućnosti i nemogućnosti hvatanja u koštac s isto tako kompleksnom i depresivnom stvarnošću. Može li spekulativna dizajnerska praksa, ali i dizajnerska praksa općenito djelovati sada i pokrenuti promjene prije potencijalnih katastrofičnih budućnosti i kako je to moguće kroz edukaciju postići. Predavanje će predstaviti današnju poziciju spekulativne dizajnerske prakse kroz prizmu osobne prakse i dvogodišnjeg istraživanja u sklopu projekta SpeculativeEdu.

Ivica i Oleg surađuju od Olegovih studentskih dana na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Zajedno stoje iza neformalne edukacijske platforme Interakcije na splitskoj Akademiji koja se bavi novim dizajnerskim praksama (od dizajna interakcija, do kritičkog i spekulativnog dizajna). Kroz niz projekata koji uključuju produkciju radova, izložbe i publikacije bave se propitivanjem suvremene dizajnerske prakse i edukacije kroz pristup koji nazivaju „Mediteranski spekulativni pristup“, koji povezuje njihov zajednički senzibilitet prema Jadranu i temama koje promišljaju našu budućnost na Mediteranu. Između niza zajednički realiziranih izložbi može se izdvojiti kustoski projekt hrvatskog izložbenog nastupa na XXI. međunarodnoj izložbi Milanski trijenale − La Triennale di Milano (2016.), pod nazivom 21. stoljeće. Dizajn poslije dizajna, gdje realiziraju izložbu Spekulativnost – post dizajnerska praksa ili nova utopija? i pripadnu publikaciju. Zajedno su sudjelovali i u realizaciji europskog projekta Urban IxD – Designing Human Interactions in the Networked City (2013 – 2014). U sklopu projekta realiziraju međunarodnu putujuću izložbu City | Data | Future – Interactions in hybrid urban space, koja je dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Za Sveučilište u Splitu su vodili međunarodni Erasmus+ projekt SpeculativeEdu, prvi europski projekt koji se bavio obrazovanjem u području spekulativnog dizajna i srodnih praksi.

19:00 Sanja Rotter: Šareni artikal – dizajn ambalaže u suvremenom svijetu ● Predavanje

Lokacija: Oris – kuća arhitekture

Blazenka - hommage smanjeno

Boca Coca-Cole je, nakon jajeta, drugi čovjeku najprepoznatljiviji oblik: ambalaža je svojevrsni simbol konzumerizma. Što smo očekivali od materijalne okoline i potrošačkog društva, a što nas je dočekalo? Je li oblikovanje svijeta u skladu s ekosustavom – uistinu najveći posao našeg vremena? O ovim i sličnim pitanjima, te iskustvu ekološkog pristupa dizajnu govorit će produkt dizajnerica Sanja Rotter.

Sanja Rotter hrvatska je produkt dizajnerica iz Zagreba. Nakon magisterija na Studiju dizajna, djeluje kao samostalna umjetnica u suradnji sa stolarijom Močvarni hrast. Njezin rad bazira se na upotrebi prirodnih materijala i holističkom pristupu dizajnu – ponajviše u području uporabnih predmeta, namještaja, ambalaže i rasvjete.

20:00 Oaza: Oaza Books ● Javni razgovor

Lokacija: Oris – kuća arhitekture

Foto: Karla Jurić

Foto: Karla Jurić

Oaza Books je nezavisna izdavačka inicijativa Umjetničke organizacije Oaza o suvremenoj umjetnosti i dizajnu nastala s idejom proizvodnje, promocije i distribucije publikacija koje pristupaju procesu rada i sadržaju kritički i interdisciplinarno te uspostavljaju dijalog između disciplina u kulturi i socijalno-političkih pitanja. Projekt je započet kao obaveza prema temama koje smatramo relevantnima. Tijekom godina, profilirale su se 4 jasno definirane edicije: 1) oBook uključuje istraživačke, eksperimentalne, kritičke i teorijske publikacije u području umjetnosti i dizajna realizirane kroz suradnje različitih profila suradnika i članica Oaze; 2) aBook je edicija umjetničkih knjiga vezana uz područje vizualnih i izvedbenih umjetnosti; 3) Oaza&Sons stavlja u fokus inteligentne i inspirativne ilustrirane umjetničke knjige za djecu i odrasle nastale u suradnji s književnicima i ilustratorima 4) Oaza&Friends su su-izdavački projekti u kojima članice Oaze djeluju kao dizajnerice. Projekt ima za cilj dovesti u vezu različita područja kulturnog djelovanja te promovirati izdavaštvo na neočekivane i progresivne načine.

Umjetnička organizacija Oaza je osnovana s ciljem razvoja, afirmacije, promicanja, istraživanja, njegovanja i unapređenja aktivnosti i djelovanja u području vizualnih umjetnosti, s naglaskom na dizajn. Od 2013. OAZA kontinuirano radi na projektima u domeni nezavisne kulture (kustoske prakse, istraživanja u području umjetnosti i dizajna, socijalni dizajn, strateški i konceptualni dizajn, izdavaštvo, edukacija o dizajnu), od kojih su najistaknutiji projekt izdavaštva s ciljem promocije suvremene umjetnosti, dizajna i dječje literature Oaza Books, te međunarodna platforma MADE IN koja se bavi različitim aspektima proizvodnje u kontekstu dizajna i obrtništva. Članice OAZE su: Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar i Maša Poljanec. Više informacija na www.o-a-z-a.com, www.oazabooks.com, www.madein-platform.com.

16:00 – 21:00 – Plan D POP UP KNJIŽARA

Lokacija: Oris – Kuća arhitekture

naslovna-knjige


Tijekom trajanja konferencije u predvorju Orisa – Kuće arhitekture možete razgledati i kupiti po akcijskim cijenama brojna recentna domaća izdanja na temu dizajna i vizualne kulture, u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva, Umjetničke organizacije OAZA, DVK UMAS itd.

12:00 – 19:00 MIRKO ILIĆ: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta ● Izložba

Lokacija: HDD galerija

web vizual ilic novo glupost-72 2

Izložba daje panoramski prikaz rada istaknutog grafičkog dizajnera Mirka Ilića u rasponu od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripa, od početka njegove karijere sredinom 1970-ih do danas, remiksiranih kao pripovijest o 20. i 21. stoljeću i jedno moguće čitanje trenutka u kojem živimo i onoga što nas je do njega dovelo.